BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan yeni kabine için tarih verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kabine listesini Meclis Başkanı seçildikten sonra sunacağını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den 61. Hükümeti kurma görevini alan Başbakan Erdoğan, kabine listesi üzerinde çalışmaya başladı. Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı ikiye ayrılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı adıyla iki yeni bakanlığı kuruluyor. Bakanlıklar için Veysel Eroğlu ile Erdoğan Bayraktar'ın adı geçiyor.

Erdoğan yeni kabineyi meclis başkanlığı seçiminden sonra açıklayacak. Bakanlar Kurulu'nu oluşturacak 24 bakan koltuğunu yetersiz gören Erdoğan, üç hafta önce kurulan Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölünerek bir yeni bakanlık daha kurulmasını istedi. Söz konusu bakanlık kapatılırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ileOrman ve Su işleri Bakanlığı adıyla iki yeni bakanlık kuruldu. Erdoğan'ın onayının ardından Cumhurbaşkanı'na sunulacak düzenleme ile kabinedeki Bakan sayısı 24'den 25'e çıkacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 61. hükümeti kurmakla görevlendirildi. Erdoğan'ın Köşk'e hazırlıklı gittiği ve 2 buçuk saat süren görüşmede kabinede yer alacak isimler üzerinde de durulduğu öğrenildi. Başbakan'ın yeni kabineyi dün Cumhurbaşkanı Gül'e sunması beklenirken beklenen olmadı ve hükümetin kurulması önümüzdeki haftaya kaldı. Kabinenin gecikmesinin sırrı ise Bugün gazetesinde yer aldı.

İKİ BAKANLIK İÇİN BİR İSİM FAZLA GELDİ

Erdoğan çarşamba günü Gül ile yaptığı görüşmenin ardından AK Parti GenelMerkezi'ne geçerek kurmaylarını toplamıştı. Bu görüşmenin ardından kabinedeki 24 bakanlığın, bakan olarak görmek istediği isimlerden az olduğunun farkına varanErdoğan, akşam saatlerinde Başbakanlık müsteşarı Efkan Ala'yı AK Parti Genel Merkezi'ne çağırdı. Erdoğan, Ala ile yaptığı ön görüşmenin ardından, üç hafta önce kurulan Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nın bölünerek bir yeni bakanlık kurulması talimatını verdi. Yapılan çalışma sonucunda üç hafta öncesinde kurulan ve henüz faaliyete geçmeyen Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nı kapatan yeni bir Kanun Hükmünde Kararname hazırlandı. Hazırlanan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname ile de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı kuruldu. Çevrenin korunmasını ve düzenli yapılaşmayı sağlayacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın en önemli kurumu TOKİ olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise Orman GenelMüdürlüğü ile Devlet Su İşleri'ni bünyesinde barındıracak. Düzenleme Başbakan Erdoğan'ınmevcut bakanların imzasının ardından Cumhurbaşkanı'na sunulacak ve Gül'ün imzası ile yürürlüğe girecek. Böylece kabinedeki bakan sayısı 24'den 25'e çıkacak.

BAŞBAKANLIK'TA GECE YARISI ZİRVESİ

Müsteşar Efkan Ala, Erdoğan'dan aldığı talimat üzerine saatler gece yarısını gösterdiğinde Başbakanlık'a geldi. Ala, ilgili bürokratlara da haber göndererek Başbakanlık'a topladı. Yeni bakanlık için yapılan çalışma sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Çalışmaya, perşembe ve cuma günü de devam edildi. Bürokratlar, üç hafta önce değiştirilen hükümet yapısının, yeni yapılanma henüz işlemeye başlamadan bir kez daha değiştirmekte, teknik olarak zorlansa da sonunda çalışma tamamlandı. Yapılan çalışma Başbakan Erdoğan'a sunuldu.

LiSTE ONLAR iÇiN DEĞiŞTi

AK Parti kulislerinden edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ı bakanlık sayısını artırmaya sevk eden şey, Veysel Eroğlu ile Erdoğan Bayraktar arasında bir tercih yapamaması oldu. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul ekibinde yer alan Veysel Erdoğlu, DSİ'nin eski genel müdürü ve halen Çevre ve Orman Bakanı. Başbakan Erdoğan'ın, Eroğlu'nu Orman ve Su İşleri Bakanı olarak görmek istediği ifade ediliyor. Başbakan'ın TOKİ başkanıyken milletvekili olan Erdoğan Bayraktar'ı ise Çevre ve Şehircilik Bakanı yapacağı kaydediliyor.