BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Rusya'da Putin'le Merkez Camii'ni açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte restore edilen 111 yıllık Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın başkenti Moskova'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte 1904 yılında yapılan Moskova Merkez Camii'nin açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova'da rekonstrüksiyonu yapılan 111 yıllık Merkez Camii'nin açılışı için Rusya'ya gitti. 111 yıllık Merkez Camii için, Tatar iş adamı Salih Erzin tarafından yaklaşık yedi yıl önce başlatılan yenileme ve büyütme çalışmaları sona erdi ve resmi açılışı bugün gerçekleştiriliyor.

Açılışı birlikte gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da eşlik etti. 

erdogan-rusya-merkez-camii.jpg

erdogan-merkez-camii-rusya.20150923125608.jpg

Erdoğan törende yaptığı konuşmayı Rusça "Spasiba" (Teşekkürler) diyerek sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o konuşmasından çarpıcı satırlar:

Bizleri bu törene davet etme nezaketini gösteren Şeyh Ravil Gaynuddin'e teşekkür ediyorum. Bu eserin Moskova'ya kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın bu camiinin inşasına katkıda bulunmuş olması, milletimiz için bahtiyarlık vesilesidir. Bu gelişmeler Türkiye-Rusya dostluğuna ciddi katkı sağlıyor, bizleri teşvik ediyor. Bu camiyi Rusya'da ülke huzurunun teminatı olarak görüyorum.

"TOLSTOY'UN SÖZÜYLE DÜNYAYA SESLENİYORUM"

Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken, maalesef dünyanın bazı yerlerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor. İsrail'in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor

Tolstoy'un şu sözüyle tüm dünyaya sesleniyorum: Hayatta en önemli uğraş iyiliktir. Tolstoy başka bir hikâyesinde art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü yakabileceğini söylüyor. Bölgemizdeki gelişmelere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu'da yanan ateşi, iyilikle, adaletle, vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik. İşte bu yüzden bu insanlara, elimizden gelen yardımı yapıyoruz.

TATAR MİMARİSİNİN EŞSİZ ÖRNEKLERİNDEN...

20 yüzyılın başlarındaki Tatar mimarı örneğini yansıtan Merkez Camii, Sovyetler Birliği zamanında Moskova'da faaliyet gösteren tek cami olarak kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, açılışı yapılan Moskova Merkez Camii'nin tören alanına birlikte geldi.

erdogan-rusya-cami-acilisi.jpg

İŞTE GÖRKEMLİ CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Üç katı ibadet salonu, diğer katları ise abdest alma odalarından oluşan caminin alanı 20 kat büyüdü ve artık 10 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye getirildi.

PROJENİN MALİYETİ 170 MİLYON DOLAR

Mimarlar 111 yıllık caminin klasik dekorasyonunu ve gelişmiş teknik donanımı tek bir projede birleştirmeyi başarmışlar. Binada hava temizliği için gerekli donanım, klimalar, 7 asansör, konferans salonu, yayın yapılması için monitörler bulunuyor.

Altı katlı olarak inşa edilen camide yaşlı ve engelliler için altı adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında.

170 milyon dolara mâl olan caminin ana sponsorluğunu iş adamı Süleyman Kerimov üstlendi.

Camin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova'yı seyredebilecek.

MİHRAP VE MİNBERİ TÜRKİYE'DEN

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Dursun Aygün, "Yaklaşık 7 yıl önce başlandı ama son 1,5-2 yıldır gösterilen büyük gayretle camiinin inşaatı tamamlandı. Bu caminin iç kısmını tenzilatını kalem işlerini, mihrap, minber, kürsü, halı ve avize gibi bütün tefrişatını da Diyanet İşleri Başkanlığı'mız ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın katkıları ile tamamlanmış oldu. Biz Türkiye olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak buradaki Müftüler Konseyi ve dini idare ile iş birliği içerisinde güzel bir hayır hizmeti gerçekleştirdik. Umarım iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağlayacaktır." dedi.