BIST 8.795
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.237,45
HABER /  EKONOMİ

Erdoğan denetledi! Kanal İstanbul'dan sonra en büyük 2.proje

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın denetlediği Ankara’da 6 milyar dolar yatırımla uzay ve havacılık alanında yüksek katma değerli yerli ürünlerin üretileceği HAB kuruluyor. Tesis, Kanal İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük 2. projesi olacak.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin harekatında yoğun şekilde görev yapan Hava Kuvvetleri, Ankara’daki üretim tesisleri ile yerli altyapıya kavuşacak. Kahramankazan’da hayata geçirilmesi planlanan ve Kanal İstanbul’dan sonra yaklaşık 6 milyar dolarlık bir yatırımla Türkiye’nin en büyük ikinci projesi olacak olan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB) projesi için süreç başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz günlerde HAB’ın kurulacağı bölgeyi denetlediği öğrenildi. 

4OO HEKTARLIK SANAYİ ALANI
Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk’ün, “bürokrasinin ağır işleyişi sonucu bu dev proje ile ilgili arzu edilen seviyede bir gelişme olmadı” dediği proje kapsamında 400 hektarlık sanayi alanı, 100 hektarlık Teknoloji Geliştirme Merkezi oluşturulacak.

AMAÇ YERLİ SANAYİYİ DESTEKLEMEK
Edinilen bilgiye göre, Kahramankazan sınırlarında ve TUSAŞ’ın yanında 730 hektarlık alanda Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ankara Sanayi Odası ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği ile Ankara Valiliği’nin katılımlarıyla kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin amacı, uzay ve havacılık alanlarında yerli sanayiyi desteklemek, yerli ve yabancı firmaları bir araya getirerek sinerji sağlamak, yüksek katma değerli ürünler üretip ihracatı arttırmak olarak açıklanıyor. 

15 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDECEK
Ankara kent merkezinin kuzey batısında şehir merkezine yaklaşık 35 km mesafede ve Ankara - İstanbul otoyolunun kenarında konumlanan bölgenin 400 hektarı sanayi alanı, 100 hektarı Ar-Ge Teknoloji Geliştirme Merkezi, 100 hektarı yeşil alan olarak planlanıyor. Altyapı detay proje çalışmalarına başlanan projenin inşaat çalışmalarının, bu yılın yarısına kadar başlanması hedefleniyor. Şu anda ön talepte bulunan yatırımcı firmalardan ön avansların alındığı kaydedildi. HAB’da 15 bin kişi istihdam edilecek.

ERDOĞAN DENETLEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçtiğimiz günlerde Kahramankazan’da faaliyete giren Kazan Soda Elektrik AŞ’nin açılışını gerçekleştirmek üzere ilçeye yaptığı ziyaret sırasında HAB’ın kurulacağı bölgeyi denetlediği öğrenildi. Helikopterle HAB’ın kurulacağı bölgeyi havadan gören Erdoğan’ın, yetkililerden bilgi aldığı kaydedildi.

PROJE DAHA HIZLANACAK
Önümüzdeki günlerde HAB’ın paydaşları ile bir toplantı daha yapılacağını kaydeden Kahramankazan Belediye Başkanı Ertürk, “İnşallah bundan sonra daha hızlı adımlarla projemiz ilerleyecek. HAB hakkında yapılanlarla ilgili değerlendirme yapılarak, buradan çıkacak rapor doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a konu hakkında bilgi verilecek. Havacılık ve savunma alanında yerli ve milli üretim yapmak isteyen ve bu projeyi bekleyen KOBİ’lerimiz de bu projeyi bekliyor. Önümüzdeki süreçte yapılacak ihale sonrasında da proje kapsamında inşaatların ve yapılaşmanın başlamasını istiyoruz” dedi.