BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Erdoğan bundan sonra ne yapacak?

Şu son dönemlerde izlediğim Başbakan benim gibi kaç kişiyi daha terse yatırdı merak ediyorum.

Şu son dönemlerde izlediğim Erdoğan benim gibi kaç kişiyi daha terse yatırdı merak ediyorum.  Tam da Dar Bölge seçim Sistemi ile Başkanlık sistemine hazırlandığını düşünürken Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nun aldığı karar hepimizi şaşırttı.

Alınan karara göre AK Parti tüzüğünde yer alan 3 dönem kuralı aynen devam edecek. Dar Bölge seçim Sistemi de şimdilik rafa kalktı alınan kararla... Yani kısaca "Ben bu koltukta fazla kalıcı değilim" dedi Başbakan...

Son bir ay içinde yaptığı açıklamaları tekrar hatırlatayım isterseniz...

Önce, "Koşan, terleyen bir Cumhurbaşkanı olacak" dedi. Bu açıklamanın üzerinden çok zaman geçmeden bu kez, "Bizim göstereceğimiz aday herkesin, her kesimin ve neredeyse tüm partilerin sıcak bakacağı biri olacak" deyiverdi.

Birinci açıklamaya bakacak olursak Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını kesinlikle koyacak. Ama ikinci açıklama bu tezi kökünden çürütüyor.

Nedeni basit...

Çünkü AK Parti seçmeni dışında Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na adaylığına sıcak bakacak herhangi bir kesim yok.

Kim Erdoğan ismine rıza gösterir ki?

"Diktatör" diyen CHP mi? Yoksa "Vatan haini, ülkeyi bölüyor" diyen MHP mi? Bir süredir savaşta olduğu Cemaat mi, yoksa Gezi olaylarının seneyi devriyesini dört gözle bekleyen Gezi tayfası mı?

Gerçi Cumhurbaşkanı'nı halk seçeceğine göre hangi parti ve hangi çıkar gurupları istiyor veya istemiyor durumu çok da önemli değil.

Değil ama bizim cevabını bulmamız gereken soru aslında tam da bu noktada kafaları karıştırıyor.

Halk Erdoğan'ın adaylığı konusunda ne düşünüyor? Ya da halkın ne düşündüğü Erdoğan için önemli mi değil mi?

Sizin de dikkatinizi çekti mi?

Siyasi hayatı boyunca aldığı her kararı anket yöntemiyle halka soran Erdoğan, ilk kez bu yöntemi denememe yolunu seçiyor.

AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Toplantısı'nda Erdoğan'ın söylediği iddia edilen bir söz benim dikkatimi çekti. Rivayete göre Erdoğan o toplantıda, "Halk 3 dönem kuralının kaldırılmasını kesinlikle istemiyor" demiş.

Acaba gerçekten böyle mi?

Aylardır bu konudaki yorumları sosyal medyadan ve internet gazetelerinden titizlikle takip ediyor, sokağın nabzını tutmaya çalışıyorum. Konuştuğum herkes Erdoğan'ın 3 dönem kuralını kaldırmasını ve yoluna Başbakan olarak devam etmesini istiyor.

Liderini kaybeden partinin başına geçmiş dönemlerde neler geldiğini hepimiz biliyoruz. Özal'ın ANAP'ı, Demirel'in DYP'si, Ecevit'in DSP'si, Erbakan'ın Saadet Partisi ne haldeler hepimiz görüyoruz.

Genel endişe, Erdoğan'sız AK Parti'nin de aynı hale düşmesi ki ben bu durumu olası görüyorum. Erdoğan'dan sonra partinin başına kim geçerse geçsin, bu tür sıkıntıların çıkacağı neredeyse kesin gibi görünüyor.

Ayrıca...

Biz Türklere mahsus olan, "Ya bir kere de benim dediğim olsa kıyamet mi kopar" egosu var ya hani. Başbakanlık koltuğuna kimi oturtursanız oturtun, bir süre sonra "Ben saksı değilim, Başbakan olarak benim de sözüm geçmeli" diyerek Erdoğan'la ters düşer, bundan kaçış mümkün görünmüyor.

O koltuğa oturacak kişinin Erdoğan gibi "Sağlam İrade" olmayacağı kesin. Zaten bu nedenle pasif bir isim aranıyor. Genel seçimlere kadar yazılacak pek çok ihanet hikayemiz olacağı belli. O ihanetler karşısında Erdoğan'ın aksine ilk darbede savrulup gidecek birini istemiyor AK Parti seçmeni.

Anlaşılan o ki Erdoğan seçmenin bu konulardaki endişelerini yersiz buluyor ve çizdiği rotada ilerlemek istiyor.

Bundan sonra ne olacak diye merak ediyorsanız kısaca anlatayım...

AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nca alınan karar gösteriyor ki Erdoğan kesinlikle Cumhurbaşkanlığı'na adaylığını koyacak. Hedefi ise ilk turda seçilmek.

Ancak önemli olan bundan sonrası...

Türkiye yeni Cumhurbaşkanı'nı 24 Ağustos'ta seçmiş olacak. Tarihlere bakacak olursak, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimi 2019 yılının Haziran ayına denk geliyor. Yine genel seçim takvimine baktığımızda 2015 Genel Seçimleri Haziran ayında yapılacak. Seçilecek hükümetin ömrü de 2019'un Haziran ayında sona ermiş olacak.

Ortaya çıkan fotoğraf gösteriyor ki Erdoğan 2019 yılına kadar Çankaya'da kalmak, 2019 yılında da Başkan veya Başbakan olmak istiyor. 2023 yılında ise siyasi yolculuğunu noktalamayı düşünüyor.

Yukarıda yazdığım tarihleri birer rakamdan ibaret görmemenizi isterim. Her bir seçim, bir başka anlam taşıyor çünkü, bu seçimleri kazanacak olan kişi aynı zamanda Cumhuriyet tarihine de geçecek. Halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmek ve 2019 yılında, yani Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıldönümünde Başkan veya Başbakan olmak var işin ucunda...

Özetle...

Erdoğan'ın hayalleri güzel olmasına güzel ama, Erdoğan'sız bir AK Parti'nin de kabzasız bir kılıca dönüşeceği kesin... Ve kabzasız bir kılıcı güvenle tutmanın hiçbir yolu maalesef yok...