BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.451,23
HABER /  GÜNCEL

Elektronik kelepçe kimlere takılacak?

Elektronik kelepçe uygulaması konusunda bir süredir yürütülen çalışmada sona gelindi. Peki bu kelepçe kimlere takılacak?

Abone ol

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün, elektronik kelepçe uygulaması konusunda bir süredir çalışma yürüttüğü çalışmada sona gelindi. Peki uygulamaya geçtiğinde bu kelepçe kimlere takılacak?


Vatan gazetesinin haberine göre,  Bakanlık bürokratları, çalışma kapsamında ABD ve Avrupa’daki uygulamaları o ülkelere giderek bizzat yerinde gördü. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün hazırlanan çalışmayı Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sunacağı, ardından konunun tasarı haline getirilmesi için Kanunlar Genel Müdürlüğü gündemine alınacağı öğrenildi.

Elektronik kelepçe özellikle hakkında tutuklanma olasılığı bulunan ya da bir süredir tutuklu bulunan şüphelilere uygulanacak.
Hakimin, kaçma olasılığı, eylemleri ve duruşmadaki tutumuna bakarak hangi sanıklara tutuklama kararı vermek yerine elektronik kelepçe takılacağına karar verme konusunda takdir hakkı olacak.

Çalışmaya göre, elektronik kelepçe uygulaması, Ceza İnfaz Kanunu’nda yer alan, tutuklamaya alternatif yöntemler arasına konulacak. Şartlı salıverilen kişilere de elektronik kelepçe takılabilecek. Buna göre, 2 yıl ya da daha az hapis cezası alanlar, örgütlü suçlardan yargılanıp etkin pişmanlıktan yararlananlar, tedavi ve denetime tabi tutulanlara yöntem uygulanacak.

“Denetimli serbestlik”

Yapılacak düzenlemelerle binlerce kişinin cezaevinden tahliyesi de gündeme gelecek. Mevcut düzenlemeye göre, 2 yıla kadar hapis cezası alanlar için “denetimli serbestlik” kararı verilebiliyor. Denetimli serbestlik kararı verilen sanık cezaevine konulmuyor ancak 5 yıl süresince izlemeye alınıyor.

Soruşturma aşamasında da hakim, şüpheliyi tutuklamayarak adli kontrol altına alınmasına hükmedebiliyor. Bu durumda, şüpheliye, her hafta karakola giderek imza vermesi gibi kontrol yöntemleri uygulanıyor. Bakanlık, tutuklu sayısını azaltmak ve uzun tutukluluk sürelerinin önüne geçmek için denetimli serbestlik ve adli kontrolün 5 yıla kadar olan cezalarda uygulanmasını düzenleyebileceği belirtiliyor. Böylece, sanıklar, cezaevine gitmek yerine kelepçe takacak ve işlerine bile kelepçeyle gidip gelecek.

Terör suçu kapsamda değil

Elektronik kelepçenin uygulanacağı denetimli serbestlik ve adli kontrolün hangi suçlar açısından uygulanacağına ise yasama çalışmaları sırasında karar verilecek. Bakanlık yetkilileri, “terör suçlularının” bu olanaktan faydalanmasının önüne geçecek düzenlemeler yapılacağını ifade ediyor.