BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

El Kaide komutanı bir Türk çıktı

Türkiye'deki operasyonlar, örgütün en üst düzey isimlerinden olan 'Ebuzer' ve 'Ebu Hureyre' kod adlarını kullanan bir Türkü deşifre etti.

Abone ol

El-Kaide’nin Türkiye kolu olarak tanımlanan radikal dinci Taifetul Mansura adlı örgüte yönelik olarak Ankara ve Adana’da yapılan operasyonlar sonucu, örgütün Türkiye ve Kafkasya sorumlusu Serdal Erbaşı’yla ilgili bilgilere ulaşıldı.

Operasyonlar, örgütün en üst düzey isimlerinden olan ve Afganistan’da emirliğe kadar yükselen, “Ebuzer” ve “Ebu Hureyre” kod adlarını kullanan Erbaşı’nın bir video kaydı da bulundu.

Alınan bilgilere göre, örgütün Türkiye ve Afganistan’da eylemlere hazırlandığı yönünde bulgulara da bu yolla ulaşıldı.

Kâbil’de ISAF bünyesinde görev yapan Türk askerinin hedefte olduğu, Türkiye’de de polise yönelik intihar saldırıları düzenleneceği öne sürüldü. Örgüt evlerinde çok sayıda asker üniforması ele geçirildi. Bu üniformaları, eylem için örgütün Afganistan kanadının istediği anlaşıldı.
Operasyonlar, örgütün en üst düzey isimlerinden olan ve Afganistan’da emirliğe kadar yükselen, “Ebuzer” ve “Ebu Hureyre” kod adlarını kullanan Erbaşı’nı da deşifre etti. Türkiye ve Kafkasya sorumlusu Erbaşı’nın, Taliban’ın yanında mücadele ettiklerini söylediği bir video kaydı da ortaya çıktı. Erbaşı’nın, Afganistan’daki son intihar saldırılarını düzenleyen Genel Emir Molla Muhammed Ömer’in sağ kolu olduğu da belirlendi.

Gazinoda çalışıyordu

Dün mahkemeye çıkarılan zanlılardan örgütün Ankara sorumlusu Altın’ın da geçmişte bir gazinoda çalıştığı saptandı. Bağlum’da 3 ayrı evde yaptıkları toplantı sırasında baskınla yakalanan zanlıların liderliğini yapan Altın’ın bir süre önce İran’a, ardından Afganistan’a geçerek Erbaşı ile görüştüğü, El Kaide’nin 2. adamı Ayman El Zevahiri’nin “eyleme geçilmesi” talimatları sonrası Türkiye’de eylem için görüş birliğine vardıkları anlaşıldı.

Morfin ve tıbbi malzeme

Operasyonda örgütün Adana sorumlusu Ebubekir Doğan da gözaltına alındı.
Zanlılarla birlikte Çeçenistan’dan Türkiye’ye gelen ve cihat bölgesinde çatıştığı ifade edilen Abdurrahman B. yakalandı. Operasyonlarda gözaltına alınan ve “mücahit eşi” olarak tanımlanan kadınlardan üçünün de Türkiye’deki ikamet sürelerini geçirdikleri ve sınırdışı edileceği öğrenildi.
Operasyonda, kalaşkinof tüfeğin yanı sıra Afganistan’a gönderilmek üzere hazırlanan, içinde morfinin de bulunduğu tıbbi malzemeler, askeri kamuflaj elbiseleri bulundu. Zanlıların kendilerine yakın gördükleri esnaftan 1 - 3 bin dolar para aldığı ve bu paraları Afganistan’a gönderdikleri tespit edildi.

Bomba krokisi ve düzeneği

El Kaide’nin Türkiye kolu olarak tanımlanan Taifetul Mansura yapılanması içinde faaliyet yürüttükleri bildirilen 13 zanlıyla birlikte üç adet kuru sıkı tabanca, bomba yapım krokisi ve bomba yapımında anahtar vazifesi görecek düzenek, örgütün yapılanma şeması, biri gece görüş olmak üzere iki adet dürbün, bilgisayar, çok sayıda örgütsel doküman, sahte nüfus cüzdanı ve pasaportlar ele geçirilmişti.

Örgüt mensuplarının, Afganistan’daki kamplara Türkiye’den katılmak isteyenleri organize ettikleri ve bu kamplara eleman gönderdikleri de anlaşıldı.