BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  GÜNCEL

Edirnede şarbon alarmı

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Hamzabeyli köyünde şarbon paniği yaşandı

Abone ol

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Hamzabeyli köyünde şarbon aşısı yapılan 1 büyükbaş ve 6 küçükbaş hayvan telef oldu.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, İl Genel Meclis Salonu'nda yaptığı basın açıklamasında, 15 Ağustos Salı günü şarbon aşısı yapıldıktan sonra meydana gelen hayvan ölümlerinde, halkın panik yapmasına gerek olmadığını belirterek, ölüm nedenlerinin araştırıldığını söyledi.

Tahlil sonuçlarına göre, bir hata tespit edildiği zaman tıbbi ve hukuki yollardan gereğinin yapılacağını belirten Miroğlu, meydana gelen olayı “toplu ölüm” olarak değerlendirmediklerini bildirdi.

Yapılan şarbon aşının ardından yapılan inceleme sonucu Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin bir sonuca varamadığını ifade eden Vali Miroğlu, kesin ölüm nedenleri ile ilgili İstanbul'da, Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nün çalıştığını aktardı. Miroğlu, şunları söyledi:

“Şarbon hastalığı daha önce bu köyümüzde ilk olarak 12 Ağustos 2002 tarihinde görülmüş ve bu konuda Tarım İl Müdürlüğünce her yıl düzenli olarak, bu köydeki havanlarımıza aşılar yapılıyor. Hastalığının köyde ortaya çıkmasının ardından bu yıl ilk defa böyle bir sorunla karşılaştık.”

Vali Miroğlu, İstanbul'dan gelecek sonuçlara göre, alınması gereken tedbirler için hazırlıklar yaptıklarını da bildirdi.

HAYVAN PAZARI KAPATILDI

Edirne Valisi Miroğlu, hayvan pazarlarında hastalıkların yayılmasının daha kolay olduğunu dile getirerek, alınan kararla pazarları kapattıklarını kaydetti. Türkiye dışında dünyanın hiçbir yerinde hayvan pazarı olmadığını söyleyen Miroğlu, şöyle dedi:

“Eski zamanlarda halkımız para olmadan hayvanlarını pazara götürüp takas yolu ile işlerini yapıyorlardı. Artık ticaret gelişti ve halen pazarları devam ediyor. Hayvan pazarları yerine, eti pazarlamalıyız. Hayvan canlı olarak pazarlanmalı, et maksadıyla pazarlama yapılmamalı. Market ve kasaplarda et satışı zaten yapılıyor. Hayvan pazarları yavaş yavaş kapatılacak. Eskiden köylerde halk sütünü kendi üretiyordu, şimdi marketlerden süt satın alınıyor.”