BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Dünyanın en büyük sorunu artan nüfusu'

Yeni bir araştırmaya göre, dünyanın hızla artan nüfusu, küresel ısınmadan daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Harcamaların yeniden yönlendirilmesi çözüm olabilir.

Abone ol

Nüfus artışı, küresel ısınmadan daha büyük bir sorun olabilir

Yeni bir küresel nüfus artışı araştırması, dünyanın hızla kaldıramayacağı bir nüfus fazlalığına yaklaştığı uyarısını yaptı.

Araştırma, nüfus artışının milyarlarca kişiyi gıda, su ve enerji kaynaklarının yetersizliği gibi tehlikelerle karşı karşıya bırakacağı belirtiliyor.

İngiltere merkezli Makine Mühendisleri Enstitüsü yayınladığı raporda, özellikle de gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus artışının yirmibirinci yüzyılın en büyük sorunu olduğunu söylüyor.

Raporda, sorunun boyutlarının küresel ısınmadan daha büyük olduğu da yazıyor.

Acil çözüm uygulamaları

Soruna dair çözüm uygulamalarına hemen başlanması gerektiğini söyleyen rapor, somut öneriler de içeriyor.

Bu öneriler arasında çiftçilerin ürünlerini bozulmadan pazarlara ulaştırabilmesi, yağmur suyunun toplanması için gerekli düzeneklerin oluşturulması ve düşük karbon düzeyli yerel enerji kaynaklarının kullanılması var.

Raporda, mühendislerin bioteknoloji kullanarak gıda üretimini iyileştirebileceği de belirtiliyor.

BBC'nin çevre uzmanı Roger Harrabin, raporun nüfus artışı vurgusunun eleştirilebileceği uyarısını yapıyor, ancak raporda bu artışı durdurmaya dair nüfus politikaları önerilmediğine dikkat çekiyor.

Rapor ayrıca, nüfus sorunlarının çoğunun mevcut harcamaların yeniden yönlendirilmesiyle çözülebileceğini söylüyor.