BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.441,90
HABER /  GÜNCEL

Dünya Kobani günü olayları son dakika haberler

Dünya Kobani Günü ilan edilen bugün için, üst üste son dakika açıklamalar gelirken HDP ise eylem yapmakta kararlı. Kobani için planlanan eylemlerde son durum şöyle...

Abone ol

KOBANİ eylemlerinin bitmesinin ardından Diyarbakır ve Hakkari'de ortalık bir anda karıştı.

Diyarbakır'da polis, biber gazı ve TOMA'larla müdahale ederken, Hakkari'de banka şubeleri ve birçok iş yeri molotof kokteyliyle ateşe verildi.

Suruç'taki eylemde konuşan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise, Kobani'nin düşmesi durumunda çözüm sürecinin biteceğini söyledi:

“Kürtlerle barışacağını söyleyen AKP iktidarı hala IŞİD’i destekliyor. Hala bu ülkenin Cumhurbaşkanı ‘niye bu kadar Kobani’nin üzerinde duruyorsunuz. Kobani ile çözüm süreci bir aradadır. Kobani yoksa çözüm süreci de yoktur. Bunu böyle bilmelidirler.”

KÜRTLERİ KESENLER CEHENNEME GİDECEK

Kobani yürüşüşü için Hakkari'de binlerce kişi Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde toplandı. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ve beraberinde bulunan binlerce kişi ellerindeki değişik pankartlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, "Kobani yalnız değildir" şeklinde sloganlar atıldı.

Belediye binası önünde halka seslenen HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, "Kobani’de Kürt halkının kahraman evlatları dün gece ve bu sabah direnişin zaferle taçlanacağı müjdesini vermişlerdir. IŞİD çeteleri cehenneme gitmek için çok heveslenmişler. Kürt halkına dil uzatanlar, Kürt halkının namusuna el uzatanlar, Kürt halkının evlatlarını kesenler cehennemde layık oldukları yere gideceklerdir” şeklinde konuştu.

Çocukları Kobani’de hayatını kaybeden ailelerin konuşmaları, şiir ve Kobani ile ilgili konuşmaların yapılması esnasında, yüzleri kapalı bir grup belediye binası karşısında bulunan bir banka şubesi ATM’sine molotofkokteylleri ile saldırdı. Bunun üzerine kalabalık alandan dağılmaya başladı. Bazı partililer ise banka şubesine saldıranlara tepki gösterdi. Ara sokaklara kaçan grubun olay yerine gelen zırhlı araçları taşlaması üzerine polis gaz bombası ile müdahalede bulundu. Hakkari’deki gerginlik devam ediyor.

HAKKARİ'DEKİ OLAYLARDAN GÖRÜNTÜLER ŞÖYLE:

DİYARBAKIR'DAKİ OLAYLARDAN İLK GÖRÜNTÜLER ŞÖYLE...

AYSEL TUĞLUK: KOBANİ DÜŞERSE ÇÖZÜM SÜRECİ DE BİTER

HDP Milletvekili Aysel Tuğluk, çözüm sürecinin Kobani’ye bağladı. Tuğluk, Kobani’nin düşmesi durumunda çözüm sürecinin de sonlanacağını söyledi.

HDP’nin çağrısı üzerine binlerce vatandaş Kobani sınırına geldi. Sınıra sıfır noktada bulunan Suruç’a bağlı Çaykıran köyünde toplanan kalabalık Kobani’ye destek amacıyla oturma eylemi yaptı, dayanışma zinciri oluşturdu.

PKK , YPG ve Kürdistan bayraklarının yanı sıra Öcalan’ın posterlerinin bulunduğu etkinlikte konuşan HDP Milletvekili Aysel Tuğluk, herkesi Kobani direnişine destek vermesi çağrısında bulundu. Kobani’de sadece YPG ve YPJ’nin direnmediğini dile getiren Tuğluk, topyekün bir direnişin gerçekleştirildiğini belirtti.

“Kobani düşerse, Kobani kaybederse insanlık kaybeder” diyen Tuğluk, “Bu nedenle Kobani, ‘düştü düşecek’ diyenlere buradan diyoruz ki; Kobani düşmeyecek, düşürmeyeceğiz” dedi.

Çözüm sürecini Kobani’nin durumuna bağlayan Tuğluk, “Kürtlerle barışacağını söyleyen AKP iktidarı hala IŞİD’i destekliyor. Hala bu ülkenin Cumhurbaşkanı ‘niye bu kadar Kobani’nin üzerinde duruyorsunuz. Kobani ile çözüm süreci bir aradadır. Kobani yoksa çözüm süreci de yoktur. Bunu böyle bilmelidirler” ifadelerine yer verdi.

Hükümete Kürtlerle ilgili politikasını netleştirme çağrısında bulunan Tuğluk, “AKP iktidarına diyoruz ki sen Kürtlerle barışacak mısın, Savaşacak mısın? Sen Kürtlerle kardeşleşecek mi düşmanlaşacak mısın? Artık bunun kararını verin diyoruz” şeklinde konuştu.

Herkesi 24 saat Kobani dayanışmasına destek verme çağrısında bulunan Tuğluk, çünkü Kobani’nin kaybetmesi durumunda herkesin kaybedeceğini aktardı.



ANKARA'DAKİ EYLEM OLAYSIZ BİTTİ

HDP'nin 'Kobani Günü' çağırısı üzerine Ankara'da Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Kobani saldırılarını protesto etmek için aralarında HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Mardin Milletvekili Adil Zozani, partililer, DİSK Genel Başkani Kani Beko, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 300 kişi, Olgunlar Caddesi'nde toplandı.

Çeşitli dövizler taşıyan grup, sloganlar eşliğinde Yüksel Caddesi'ne kadar yürüdü. Çevik Kuvvet polisleri belli noktalarda gruba yaklaşmadan tedbir alırken, grubu sivil polisler takip etti. Yüksel Caddesi'nde toplanan grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

dünya-kobani-günü-eylemleri!-diyarbakir-son-dakika.jpg

DİYARBAKIR'DAKİ DÜNYA KOBANİ GÜNÜ EYLEMİNE 20 BİN KİŞİNİN KATILDIĞI BELİRTİLİYOR...

kobani-son-dakika!-mardin-kiziltipi.jpg

GÜNEYDOĞU'NUN ÖNEMLİ KENTLERİNDEN MARDİN'İN KIZILTEPE İLÇESİNDE DE 'DÜNYA KOBANİ GÜNÜ' EYLEMİ YAPILIYOR...

i̇stanbuldaki-kobani-eylemi.jpg

İSTANBUL'DAKİ DÜNYA KOBANİ GÜNÜ YÜRÜYÜŞÜNE SABAHAT TUNCEL DE KATILIYOR...

AK PARTİ VE KAMU BİNALARINA KORUMA

Diyarbakır’da bugün yapılması planlanan yürüyüş nedeniyle kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden çok sayıda polis takviyesinin gönderildiği Diyarbakır’da askerler bir kez daha şehre indi. Öte yandan, kentteki esnaf kepenk açma konusunda tereddüt yaşadı.

HDP, HDK, DTK ve DBP tarafından Kobani’ye destek amacıyla bugün Diyarbakır’da düzenlenmesi planlanan yürüyüş nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Çevre illerden çok sayıda polisin takviye olarak gönderildiği kentte, polisler olası durumlara karşı çeşitli bölgelerde konuşlandırıldı. Özellikle AK Parti, kamu binaları ve bankaların etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

diyarbakirda-asker-şehre-indi.jpeg

ASKER TEKRAR ŞEHİRDE

Önlemler bunlarla sınırlı kalmadı. Kobani olayları sırasında şehre indirilen ve birkaç gün boyunca çeşitli bölgelerde konuşlandırıldıktan sonra tekrar kışlalarına dönen askeri birlikler de yeniden şehre indi. Askerler, çeşitli bölgelerde zırhlı araçlarıyla birlikte konuşlandırıldı.

‘MAKUL ŞÜPHE’ GÖZATILARI MI?

Bugün yapılacak yürüyüş sebebiyle Diyarbakır'da polisin düzenlediği operasyonlarda, ‘şüphe üzerine’ 28 kişi gözaltına alındı. Jandarmaya ait Kirpi ve Kobra araçlarıyla panzerler valiliğin önüne gitti. Bir süre burada duran araçlar, daha sonra valilik bahçesine alındı. Askerî araçlar ve Jandarma Özel Harekât timleri, ayrıca Seyrantepe ve Tesisler kavşağına yerleşti. AK Parti binasını ise çok sayıda polis memuru ve panzer bekliyor.

KEPENKLERİN YÜZDE 70'İ KAPALI

Diyarbakır'da dükkanların büyük bölümü kapalı. Özellikle Sur ilçesinde esnafların neredeyse tamamı işyerini kapattı. Bağlar ilçesinin Lezgin Avcı, Hatboyu, Sento ve Dörtyol bölgelerinde işyerlerinin büyük kısmının kapalı olduğu görüldü. Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde ise az da olsa bazı esnafların dükkan açtığı görüldü. Şehirdeki fırın ve eczaneler ise açık.

SİİRT'TE DE ESNAF KEPENK AÇMADI

Siirt şehir merkezinde, 1 Kasım'ın Dünya Kobani Günü ilan edilmesi nedeniyle çok sayıda esnaf kepenk açmadı. Cumhuriyet caddesinde bulunan Helvacılar ve Kuyumcular çarşısı tamamen, Aydınlar caddesinde ise kısmen esnaf gün içerisinde düzenlenecek olan eylemlerden ötürü kepenk açmadı. Cadde sessizliğe bürünürken, Atatürk bulvarı ve Valilik önünde ise güvenlik önlemleri artırıldı.

dünya-kobani-günü-son-dakika-haberler.jpeg

HDP'NİN YAPTIĞI KANUNLARA AYKIRI

Efkan Ala, HDP'nin 1 Kasım çağrısını değerlendirerek, "HDP yine yasadışı yollara çağrı yapmıştır. İnsanları sokağa çağırmak bizim kanunlarımıza aykırıdır. Sokağa çıkan çocukların sorumluluğu HDP'nin üzerindedir. Biz bu çağrıya vatandaşlarımızın uymamalarını arzu ediyoruz" dedi.

Afyonkarahisar NG Güral Otel’de düzenlenecek olan 23’üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için kente gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala, 6-7 Ekim olaylarının ardından HDP’nin Kobani için yaptığı ikinci eylem çağrısına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, HDP’nin bir siyasi parti olduğu ve bir siyasi partinin yapması gereken şeyin miting düzenlemek olduğunu belirterek, "Mitinge katılan insanların tedbirlerini de güvenlik birimlerimiz alır, güvenliklerini alır. Ve hangi mesajı vermek istiyorsa yasalara uygun şekilde oradan mesajlarını verir. Bunu yapmamıştır HDP. Yine yasadışı yollara çağrı yapmıştır. İnsanları sokağa çağırmak bizim kanunlarımıza aykırıdır" dedi.

TEDBİRLER ALINACAK

Sokağa çıkanların, çocukların sorumluluğunun HDP’nin üzerinde olduğunu belirten Efkan Ala, şöyle konuştu:

"Biz kesinlikle bu çağrıya vatandaşlarımızın kulak asmamasını, uymamalarını arzu ediyoruz. Hiç kimsenin burnunun kanamasını arzu etmeyiz. Bütün vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin edecek emniyet tedbirlerini elbette alacağız, alıyoruz. Ama insanlarımızın mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürecek bu tür çağrıyı tekrardan yapmış olması ikinci büyük hatasıdır HDP’nin. Bu ülke hepimizin ve hepimizin üzerinde titremesi gereken sorumluluklarımız var. O çocuklar sokağa çağrılarak gelecekleri karartılıyor. Onların üzerinden siyaset yapılıyor. Bunlar doğru şeyler değil."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLUR MU?

Vatandaşların herhangi bir şiddet gösterisinde bulunmayacaklarını ve onların çağrısına uyarak sokağa çıkmayacaklarını düşündüğünü belirten Ala, şöyle konuştu:

"Biz OHAL’i kaldıran iktidarız. Hiçbir zaman bunu telaffuz etmeyiz. Ama vatandaşlarımızın yine o bölge veya başka bölgede can ve mal güvenliklerini sağlamaktan sorumluyuz. Onu sağlamak için yetkilendirildi, görevlendirildi güvenlik birimlerimiz. Hatta bu yasadışı gösterilere katılanları engellemek, onların yasalara aykırı davranış sergilemelerini engellemek onların da lehinedir. Çünkü geleceklerine aktarılıyor bu tür suçların içinde bulunmaları.

Bir çocuğun suça itilmesi, suça çağrılması ne demek? Onun geleceğine bir not değil mi, geleceğinde her zaman karşısına çıkacak bir sorun değil midir bu? Bu kayıtlara girdiğinde yazık değil mi bu çocuklara? Onun için ben bize düşeni yapıyorum. Çağrımı yineliyorum yanlıştır, yasadışıdır, kanun dışıdır, buna cevap verilmemelidir, bu çağrıya uyulmamalıdır."

TC VE IŞİD'E KARŞI SERHİLDAN

KCK açıklamasında şu ifadeler dikkat çekici;

'Kürdistan'ın dört parçasındaki ve yurtdışındaki halkımızı bu tarihi günde dostlarıyla birlikte Kürt düşmanı politika geliştiren TC sömürgeciliği ve DAIŞ (IŞİD) faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

1 Kasım gününde hiçbir insanımızın Kobanê ile birlikte olmanın ve direnişin dışında hiçbir işi olmamalıdır. Bu temelde Kürdistan halkını, Türkiye halklarını, devrimcileri, sosyalistleri, Alevileri, emekçileri, kadınları, gençleri, herkesi bir kez daha Kobanê direnişine katılmaya ve serhıldanları kesintisiz olarak yükseltmeye çağırıyoruz

İSYAN VE AYAKLANMA ÇAĞRISI

Daha önce Kobani'yi bahane eden KCK Türkiye'de onlarca ölümle biten olaylara yol açmıştı. KCK'nın bu yeni çağrısında da 'serhildan' kelimesinin yer alması önemli. Serhildan 'ayaklanma, başkaldırı' manasına geliyor.

Haliyle KCK'nın yaptığı çağrı demokratik bir gösteriyi değil olaylarla noktalanacak sokak eylemlerini haber veriyor.

HDP DE SOKAĞA ÇAĞIRDI

Daha önceki Kobani olaylarında fitili ateşleyen HDP de yine KCK'ya paralel bir politika güderek sokağa çıkma çağrısı yaptı. HDP ve DBP, 1 Kasım Kobane eylemine destek verilmesini istedikleri ortak açıklamada şu ifadeleri kullandılar;

"Halkımızı, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte, Kobani ile dayanışmak için 1 Kasım'da sokağa çıkmaya ve demokratik eylemliliği yükseltmeye çağırıyoruz. IŞİD karşıtı küresel eylemi destekleyelim. Kobani için, insanlık için 1 Kasım'da sokağa çıkalım".

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN UYARI

HDP'nin bu açıklaması üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu uyarı dolu bir açıklama yaptı. HDP'nin çağrısının 'olaylardan ders alınmadığını gösterdiğini' belirten Davutoğlu şöyle dedi;

“Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek. Ümit ederim HDP yetkilileri bu gelişmelerden gerekli dersi alırlar ve gerçek bir siyasi parti gibi davranma yönünde hareket ederler. Siyasi partilerin her şeyden önce toplumsal huzuru koruma sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu yerine getirmeleri ve bu sorumluluk içinde hareket etmelerini bekliyoruz”.

Başbakan'ın bu açıklamalarına karşın HDP Kobani gösterilerine katılmakta ısrarlı. HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Şamil Altan, “1 Kasım'da Tünel'den Galatasaray'a yürüyeceğiz” duyurusu yaptı.

DBP DAHA DA KIZIŞTIRIYOR

HDP ile birlikte hareket eden bir diğer Kürt partisi DBP ise 1 Kasım'dan sonra durmaya niyetli olmadığını ilan etti. DBP pazar günü de İstanbul'un tüm sokaklarına gösterileri yayacaklarını duyurdu.

DBP İstanbul İl Örgütü Başkanı Emrullah Bingül şöyle dedi;
-“Yarın büyük bir kitle ile bu dayanışmasının içerisinde olacağız. Ancak 2 Kasım Pazar günü bu etkinlikleri devam ettireceğiz. Bunu İstanbul'un tüm ilçe ve sokaklarında devam ettirme kararı içerisinde olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz”.

SİİRT VALİLİĞİ: ASLA İZİN VERİLMEYECEK

Siirt Valiliği, Kobani için yapılacak eylemlere kesinlikle izin verilmeyeceğini duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, "Aksine davrananlar hakkında tereddüt etmeksizin, hukuk ve kanunlar çerçevesinde her türlü müdahale, adli ve mali işlemler derhal yapılacak ve hiçbir istismara müsamaha gösterilmeyecektir" dendi.

1 KASIM KOBANE GÜNÜ NEDİR?

Suriye'deki PYD, YPJ gibi Kürt örgütlerin girişimleri ile başlayan 1 Kasım Kobani gününde dünyanın dört bir yanında gösteriler yapılacak. Almanya ve Fransa Avrupa'daki gösterilerin merkezi olacak.

8-9 EKİM KOBANİ OLAYLARINDA NE OLMUŞTU?

Türkiye Kobani ateşiyle bir kez daha yanmıştı. 8-9 Ekim'de KCK ve HDP'nin çağrısı ile sokaklar savaş alanına dönmüş 50'ye yakın kişi yaşamını yitirmişti. HDP olayların ardından 'şiddet çağrısı' yapmadıklarını öne sürerek çarketmişti.