BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TSK dinleme cihazlarını MİT'e devretti

Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı, tüm dinleme cihazlarıyla birlikte MİT'e devredildi.

Abone ol

Türkiye'nin en büyük askeri dinleme üssü olan ve yasadışı dinlemeler ile derin devlet bağlantılı organizasyonlarla gündeme gelen, Bayrak Garnizonu'nun MİT'e devredilmesiyle birlikte istihbaratta sivilleşme adımı atıldı.

Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı MİT'e devredildi. 12 Eylül darbesinin tüm planlama ve muhabere işlemlerini yürütülmesinden dolayı harekatın ismiyle yani ‘Bayrak’ Garnizonu olarak bilinen Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı sahip olduğu teknolojik altyapı ve kapasite ile dikkat çekiyor. 

TEKNİK DİNLEME İMKANI KALMADI

Star'ın haberine göre, bu kararla birlikte Türkiye’de sivillerin kontrolü dışında teknik dinleme yapabilmenin altyapısı da kalmadı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım önceki gün Ankara’da gazeticelerle yaptığı toplantıda Genelkurmay’ın artık dinleme yapmadığını belirterek “Genelkurmay Başkanlığı dinleme cihazlarını MİT’e devrediyor. Artık öyle bir faaliyet yapmıyor’’ dedi. Yıldırım’ın bu açıklaması 1950’li yılların sonunda NATO tarafından Sovyet tehdidine karşı kurulan Bayrak Garnizonu içindeki Türkiye’nin en yüksek kapasiteli elektronik istihbarat ve dinleme üssünün bulunduğu GES Komutanlığı’nı gündeme getirirdi. MİT’e devredilecek cihazlar arasında dönemin Genelkurmay 2’inci Başkanı Aslan Güner’in de yasadışı olarak kullandığı iddia edilen dinleme cihazları da var. 

LEYLA ZANA, SIRRI SAKIK, SEBAHAT TUNCEL DE DİNLENDİ 

Prof. Dr. Baskın Oran’ın yasa dışı dinlendiği iddiası üzerine başlatılan soruşturmada dönemin Genelkurmay 2’inci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in İstihbarat Başkanlığı görevini yürütürken önemli isimleri dinlettiği ortaya çıkmıştı. Güner’in 2007 yılında terörle mücadelede kullanılacağı gerekçesiyle İsrail’den aldırdığı cihazlarla 2 binden fazla kişiyi dinlettiği tespit edilmişti. Dinlenen kişiler arasında Baskın Oran, Doğu Ergil, Fikri Sağlar, Kenan Işık, Ziya Halis, Orhan Miroğlu, Sırrı Sakık, Leyla Zana, Sebahat Tuncel gibi isimlerin bulunduğu öne sürüldü.

Birimin MİT’e devriyle birlikte hem istihbaratta sivilleşme hem de istihbaratın koordinasyonu sağlanması amaçlanıyor.