BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.402,34
HABER /  EKONOMİ

Devlet vazgeçti Marlboro çarpttı

Sigarada son dakika sürprizi yaşandı. Devletten beklerken zam golünü sigara firmaları attı. Zam oranı yüzde 20'lere vurdu.

Abone ol

İNTERNETHABER - Sigaraya yapılacak olan zam sinyali yılbaşından önce gelmişti. Planlanan yüksek zammı devletin ÖTV artışıyla yapacağı söyleniyordu.

Devlet sigarada son dakika değişikliği yaptı ve yüksek ÖTV zammından vazgeçti. Beklenen yüzde 65 olan ÖTV vergisinin yüzde 69'a çıkacağıydı, yapılan yüzde 0.25'lik bir ÖTV artışı oldu.

Devlet ÖTV'de yüzde 4'lük bir artış yapmış olsaydı bunun sigara fiyatlarına yüzde 20 olarak yansıması bekleniyordu.


SİGARA ZAMMI SONRASI YENİ FİYATLAR


Philsa sigarada devletin vazgeçtiği zammın da üstüne oturdu. Yeni sigara fiyatlarını açıkları. Zamlı fiyatları görmek için TIKLAYIN


SİGARA ZAMMINDA SON DAKİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Son ana kadar sigaradaki ÖTV'nin yüzde 69'a çıkarılması bekleniyordu. Ama hükümet bunu rafa kaldırıp ÖTV zammını cüzi miktarda tuttu. Buna karşılık sigara vergi zammı otomatiğe bağlandı. (DEVAMINI OKU)


SİGARA FİRMALARI ÇARPTI

Devlet ÖTV zammını cüzi oranda tutunca sigara firmaları fırsatı kaçırmadı. İlk açıklama piyasanın en büyük üreticisi Philsa'dan geldi.

Philsa bütün sigara markalarına 1 liralık artış kararı aldı. Bu zam beklenenden yüksek oldu. Bu kez ÖTV bahaneleri de yok üstelik.

Philsa zammı yüzde olarak değil de bütün sigaralarına 1 lira olarak uyguladı. Bu yöntemle de en düşük fiyatlı sigaralarındaki zam oranı yüzde 30'ları bulmuş oldu.

PİYASAYA YÖN VERECEK

Philsa'nın yaptığı bu uyanıklık, diğer sigara firmalarına da örnek teşkil edecek. Henüz diğer üreticilerden yeni zam rakamları gelmedi ancak Philsa, devletin vazgeçtiği yüksek zammı cebine indirerek piyasaya yön vermiş oldu.

Tahminler diğer sigara firmalarının da ÖTV'nin düşük kalmasıyla ortaya çıkan zam farkını ceplerine indirme yolunda karar almaları yönünde.