BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Çiçek'ten Anayasa açıklaması!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili çalışmaları basın mensuplarına anlattı.

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa çalışmalarıyla ilgili ''Dört siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız. Bizim bu işi sonlandırmamız gerekiyor'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili çalışmalala ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İşte Çiçek'in konuşmasının satırbaşları:

Türkiye Anaysa sorununu çözmelidir. Türkiye'nin sorunlarının büyük kaynağı Anayasa'dır. Seçimlere giderken 4 büyük partimiz Türkiye'nin ne büyük sorunun Anayasa'dır dedi.

Ondan sonrada Anayasa Komisyonu kuruldu. Anayasa Sorununu çözecek olan siyasi Partiler ve TBMM'dir. Başarıya giden yolda en önemli konu anayasal sorunu halletmektir. Bu sorunu bu defa çözebilmiş olmamız gerekiyor. Siyaset kurumuna büyük bir imaj kazandıracaktır. Dünya'nın birçok ülke yeni anayasalar yaptı. Birçoğu bunu gerçekleştirdi. Dünyanın gözü yeni Anayasa'da
Anayasayı yapmakla yazmak arasında fark var.
Komisyona gönderilen  görüşler toplam 18 bin 350 sayfa
Komisyon bazı görüş ve bildirileri yüz yüze dinledi.
Yaptığımız görüşmelerle halkın ne istediğini öğrenmeye çalıştık.
TBMM'de grubu bulunan dört siyasi parti liderinin Anayasa çalışmalarının sonlandırılması yönünde bir tavırları olmadığını belirterek, Bu işin bir an evvel yoğun bir çabayla sürdürülmesi noktasında genel bir yaklaşım var dedi.
Ata binmek bir ayıp inmek bir ayıptır. 
Anayasa dengelerini yeniden dengelemek, Erkeleri yeni baştan kurgulamamız gerekiyor.
Çalakalem bir anayasa yapmamamız gerekiyor.
Makul bir süre içerisinde sonlandırmamız gerekiyor.
Ucu açık nihayetsiz bir müzakere tarzı kamuoyu tarafından iyi karşılanmaz.

SÜRE BASKISI OLMAMALI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni anayasa yapımıyla ilgili çalışmaların ucu açık olmaması gerektiğini belirterek, ''Önümüzde birkaç yıl daha süre yok ama 2-3 ay gibi bir süre baskısı altında da komisyon çalışmamalı'' dedi.

Demirtaş, ''Yeni anayasanın yapılması için üzerimize düşen sorumluluğu sürdürmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

HİÇBİR ZAMAN ZAMAN KISITI GETİRMEDİK

Kılıçdaroğlu, görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Görüşmede, Çiçek'in Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında geniş bilgi verdiğini, yapılan çalışmaları ve süreci anlattığını, makul bir süre içinde Türkiye'nin demokratik, özgürlükçü bir anayasaya kavuşabileceğini ifade ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, bunları duymaktan memnun olduklarını dile getirdiklerini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin çağdaş uygarlık düzeyini yakalayabilmesi, bu ülkede hukukun üstünlüğünün egemen olması için anayasanın değişmesi lazım. Daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasaya hepimizin ihtiyacı var. Bu bağlamda bir açıklama yaptı.

Biz yürütme organının veya siyasal partilerin yetkililerinin yasama organına müdahale ederek, ora için zaman kısıtı getirmesinin doğru olmadığını ifade ettik. Yürütme organının görevi, yasama organına müdahale etmek değil; tam tersine yasama organının sağlıklı çalışmasına zemin hazırlamaktır. Bu bağlamdaki düşüncelerimizi ifade ettik. Sayın Başbakan da doğal olarak, biz hep makul süreden bahsettik, hiçbir zaman bir zaman kısıtı getirmedik, makul süre içinde çalışmaları yapacaklarını, sonlandıracaklarını ifade ettiler.''