BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,77
ALTIN 2.442,08
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Devlet memurları nasıl becayiş yapar, şartlar nelerdir?

657'li devlet memurları nasıl becayiş yapar, memurların becayiş yapma şartları nelerdir, memurlar, hangi şartlarda becayiş yapar? Bünyamin Esen cevaplıyor.

Abone ol

Devlet becayiş hakkı çeşitli platformlarda en çok sorulan konular arasında bulunuyor. Becayişin hangi şartlarda yapılabileceği, şartları ve hangi dönemde nasıl başvurulabileceği birçok kamu çalışanı tarafından merak ediliyor.

Devlet ailesinin tamamını ilgilendiren bu hususu bu yazımızda ayrıntılı olarak açıklayacağız.
 
PEKİ, BECAYİŞ NEDİR?

Becayiş kelime anlamı itibariyle iki kişi arasında eş değer hareketle, mütekabil şekilde gerçekleşen durumu ifade etmektedir. Kavram olarak ise 657 sayılı Kanununda belirtilen şartlar ile iki memurun “karşılıklı olarak yer değiştirme” suretiyle atanması anlamını taşır.

Becayişe, 657 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinde bulunan “Ayni kurumun başka başka yerlerde bulunan ayni sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler, bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirin uygun bulmasına bağlıdır.” hükmü ile yasal temel bulmuştur.

Kanunda görüldüğü üzere becayiş için beş şart vardır:

1-  İki kişinin de memur olması,

2- Memurların ayni kamu kurumunda çalışıyor olması,

3-Memurların başka başka yerlerde olması,

4-Memurların ayni sınıfta olması,

5- Atamaya yetkili amirin uygun bulması.

Kanun becayiş hakkını memur statüsündeki kamu çalışanlarına vermiştir. Öte yandan yargı kararları birçok Kurumda 657 sayılı Kanuna göre memur statüsündeki, kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personelin de becayiş isteyebilmesini sağlamıştır. 73 üncü madde yalnızca memurları andığı için 657 sayılı Kanuna göre işçi statüsünde çalışanlar becayiş söz konusu değildir.