BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,80
ALTIN 2.443,51
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş bugün dönüyor

Sahte çürük raporundan yargılanan Demirtaş bugün dönüyor. Tutuklanacak mı

Abone ol "Sahte Çürük Raporu" davasından yargılanan Nurettin Demirtaş bugün Türkiye'ye dönecek

Askerlikten kurtulmak için sahte belge kullanmak suçuyla ilgili olarak başlatılan soruşturmada adı geçen DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, bugün Türkiye’ye dönüyor. Demirtaş, Hava Kuvvetleri Askeri Başsavcılığı’nın, başlattığı “askerlikten kurtulmak amacıyla hile yapmak ve bu suça yardım etmek” suçu işlediği iddia edilen kişilere yönelik soruşturmadan önce yurt dışına çıkmıştı. DTP Genel Başkanı’nın Türkiye’ye gelmesinin ardından gözaltına alınacağı öğrenildi.

GATA’da sağlık kontrolü

Askeri Savcılığın sivil savcılık tarafından haklarında dava açılan bazı zanlıların, raporlarının gerçek olduğunu kamuoyuna duyurmaları üzerine bütün zanlıları gözaltına alınmalarının ardından GATA ve Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçiriyor. Savcılığın, Demirtaş’ı da gözaltına alınmasının ardından hastaneye göndereceği ve kapsamlı bir sağlık taramasından geçirteceği bildirildi. Demirtaş’ın, eğer gerçekten hastalığı varsa, serbest bırakılacak. Aksi durumda ise savcılık tutuklama istemiyle askeri mahkeme gönderilecek.

Sahte çıkanlar tutuklandı

Bu çerçevede şimdiye kadar gözaltına alınan 70 kişiden 63’ü tutuklandı. Serbest bırakılanlardan 4’ünün gerçekten hasta olduğu belirlenirken, 3’ünün ise 1 yıl tecil hakkı olduğu anlaşıldı.

Demirtaş’ın “askerliğe elverişli” olmasına rağmen sahte rapor aldığının belirlenmesi durumunda hakkında Askeri Ceza Kanunu’nun, “Askerlikten kurtulmak için hile yapanlar” başlıklı 81. maddesine göre işlem yapılacağı bildirildi. Bu madde 10 yıla kadar hapis öngörüyor.

Sivil savcılık dava açtı

Ankara Cumhuriyet Savcılığı da, Demirtaş hakkında “resmi belgede sahtecilik” iddiasıyla 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Askeri savcılığın soruşturmasında ise, Demirtaş’ın sahte rapor için görüştüğü ileri sürülen 1’i muhtar 2 kişi tutuklanmıştı.

Kaynak: Vatan