BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Ermenistan cevabı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermenistan'ın protokolleri dondurduk açıklamasına Erdoğan'ın sözleriyle cevap verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'ın Türkiye ile imzaladığı protokollerin onaylanmasını askıya almasını değerlendirerek, "Ermenistan'ın tek taraflı aldığı bir karar ve kendi süreci ile ilgili aldığı bir karar. Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi bu onların takdiridir" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın dün açıkladığı kararın Ermenistan'ın tek taraflı aldığı bir karar olduğunu kaydederek, "Bu onların takdiridir. Tabii onların kendi sürecine müdahil olmamız düşünülemez. Ama olumlu unsur bu sürecin devam ettiğinin vurgulanmasıdır. Ümit ederiz ki Ermenistan'da ve Türkiye'de en kısa zamanda uygun siyasal ortam oluşur ve süreç kaldığı yerden devam eder" diye konuştu.

Sürecin devamında herkesin menfaati olduğunu düşündüklerini ifade eden Davutoğlu, bunun sadece Türkiye ve Ermenistan'ın değil, tüm bölge ülkelerinin ve başta ABD, Rusya ve Fransa olmak üzere tüm uluslararası toplumun kazançlı çıkacağı bir süreç olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

"Ama bu kazancın sonuçlarının herkese ve adil dağıtılması lazım. Bu kazançlardan herkesin istifade etmesi lazım" diyen Davutoğlu, hem Türkiye ve Ermenistan'ın ikili olarak, hem Kafkasya bölgesinin hem de Minsk grubunun istifade etmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında yaptığı vurguyu hatırlatan Davutoğlu, Türkiye açısından değişen bir durumun olmadığını, Türkiye'nin başından itibaren protokollerin lafzına ve ruhuna sadakatini hep vurguladığını kaydetti.

İki ülke arasında imzalanan protokollerin halen TBMM'de Dışişleri Komisyonunda olduğunu belirten Davutoğlu, "Uygun şartlar oluştuğunda daha ileri adımlar atmaya da hazırız" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuyu ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de değerlendirdiklerini söyledi. Edinilen bilgiye göre, iki bakanın görüşmesinde Clinton'ın, iki ülke arasındaki sürecin devamının öneminin altını çizdiği kaydedildi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, dün yaptığı açıklamada, Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin onaylanması sürecini durdurduklarını, ancak protokollerin altındaki imzaya sadık kaldıklarını söylemişti.