BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.245,60
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu kukla başbakan olur mu?

Zaman yazarı Şahin Alpay: Davutoğlu beklenen sadakati göstermezse diye Hakan Fidan, bakan yapılarak Başbakanlığa hazırlanıyor.

Abone ol

Başbakan adayının ismi belli oldu ancak bundan sonra ne olacağıyla ilgili tartışma tam gaz sürüyor. Zaman yazarı Şahin Alpay, Hakan Fidan'ın yeni hümütte yer alacak olmasıyla ilgili ilginç bir iddiada bulundu.

Şahin Alpay, "Davutoğlu, beklediği sadakati göstermeyecek olursa, Erdoğan genel seçime başka bir genel başkan ve başbakanla girmeyi niye tercih etmesin? Örneğin yakın mesai arkadaşı olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan neden şimdiden hükümete girerek bu role hazırlanmasın?" diye yazdı.

LİYAKAT DEĞİL SADAKAT

Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı olarak seçilmesinde liyakatten ziyade sadakatin rol oynadığının muhakka olduğunu savunan Alpay'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

BAŞBAKAN DEĞİL, BAKANLAR KURULU BAŞKANI

Kimin başbakan olacağı belli oldu. Şimdi sorulan soru Davutoğlu’nun (anayasa buna izin vermediği halde) hem cumhurbaşkanı, hem başbakan, hem de parti başkanı olmaya devam etme kararında olan Erdoğan’ın talimatlarıyla davranan, (Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ifadesiyle) “başbakan değil, bakanlar kurulu başkanı” ya da başka bir ifadeyle kukla başbakan rolünü üstlenip üstlenmeyeceği.

BAŞARISIZLIĞININ FATURASINI ÖDÜYOR

Genel kanı, Davutoğlu’nun dış politikadaki başarısızlıkların siyasi faturasını Erdoğan’la paylaşmak için bu rolü oynamaya yatkın olduğu. Ama bu sorunun kesin cevabını bizzat Tayyip Erdoğan’ın dahi bildiğini sanmıyorum. Sanırım, bekleyip görecek.

HAKAN FİDAN NEDEN HAZIRLANMASIN?

Eğer Gül’ün hakkında “siyasete ben soktum” hatırlatmasını yaptığı Davutoğlu, beklediği sadakati göstermeyecek olursa, genel seçime başka bir genel başkan ve başbakanla girmeyi niye tercih etmesin? Örneğin yakın mesai arkadaşı olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan neden şimdiden hükümete girerek bu role hazırlanmasın?