BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.438,45
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Dini liderlerden beklentimiz barış çağrısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Papa Francesco'nun "Ermeni soykırımı" açıklamalarına Dini liderlerden beklentimiz barış çağrısı. Umarız Papa bize zikrettiği görüşlerine sahip çıkar ve son takındığı tutumu gözden geçirir" yanıtını verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Papa Francesco'nun "Ermeni soykırımı" açıklamalarına yanıt olarak "Dini liderlerden beklentimiz barış çağrısı. Umarız Papa bize zikrettiği görüşlerine sahip çıkar ve son takındığı tutumu gözden geçirir" dedi.

Başbakan sözlerine şöyle devam etti:

"Bu açıklama Papa'ya yakışmadı. ... Dini liderlerden beklentimiz barış çağrısı. Siyasi liderler istismar bu tür konuları edebiliyor ve ediyor."

"Geçen sene sayın cumhurbaşkanı, bu sene ben, 1915 olaylarıyla ilgili son derece açık yürekli açıklamalarla bulunduk. ... 'Ortak hafızamızın ortak acılarımızın paylaşıldığı, yeni bir dostluk döneminin başlangıcı bir dönem olarak değerlendirelim, bu konuları yeniden ele alalım' dedik. Ancak gönülleri kapalı olanlara arşivleri açmak bir fayda getirmiyor."

Papa'nın açıklamalarının Türklere özel bir suç yüklediğini kaydeden Davutoğlu, "Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı yayılırken son derece yanlış bir akıma öncü etmektedirler" dedi.

Davutoğlu Papa'yla aralarında farklı bir görüşme geçtiğini belirterek, "Umarız Papa bize zikrettiği görüşlerine sahip çıkar ve son takındığı tutumu gözden geçirir" ifadelerini kullandı.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, 1915 olaylarının 100. yıldönümü sebebiyle Vatikan'da düzenlediği ayinde, "20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığını" söylemiş, ayinin sonunda Ermeni heyetine verdiği yazılı mesajda ise Türk ve Ermeni halkları arasındaki uzlaşma çabalarının yeniden başlamasını umduğunu belirtmişti.

TIKLAYIN - Papa'dan "Ermeni soykırımı" açıklaması ve barış mesajı

Bu açıklamaların ardından Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello Dışişleri Bakanlığı'na davet edilmiş, Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyulduğu iletilmişti.

Daha sonra Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi'nin de istişareler için Ankara'ya çağrıldığı öğrenilmişti.

TIKLAYIN - Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

'Demirtaş yalan söylüyor'

Başbakan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Ağrı'daki çatışmada "Yaralı askerlerin çatışmada bırakılıp geri çekildikleri ve HDP'lilerin yaralı askerleri kurtardıkları" ifadelerine ise "Sayın Demirtaş yalan söylüyor, gerçekleri saptırıyor" yanıtını verdi.

Davutoğlu, Demirtaş'ın sözlerinin son derece provakatif olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:

"Doğubeyazıt'ın Kule mezrasında benzer bir çalışma yapılmış. O bölgedeki vatandaşlarımız baskı altına alınmak istenmiştir. Seçimlerde şu ya da bu yönde bir baskı oluşmaması için gerekli çalışma yapılmıştır. Demirtaş bölgede uygulamak istedikleri baskıyı örtbas etmeye çalışıyor. Demirtaş karar versin. Meşru bir partinin genel başkanı mı? Yoksa bir terör savunucusu mu? Bu olayı yaşayan canlı şahitler var. Demirtaş'ın yalancı şahitliğine ihtiyacımız yok. Askerlerimiz olayın canlı tanığıdır. Kadıköy meydanında barışçıl bir söylem tutturup Doğubeyazıt'ta bölücü terör örgütü savunucusu olmaz."

Demirtaş bugün, partisinin Kadıköy mitinginde konuşmuş, Ağrı'da yaşananların kurgu bir operasyon olduğunu söylemişti. Orada mümkün olduğunda fazla cenaze çıkarılmaya çalışıldığını belirten Demirtaş, "15 askeri çatışma bölgesinde bırakıp terk ettiler. Bunlardan 8’i yaralıydı yaralı. Yaralı askerleri çatışma bölgesinde bırakıp geri çekildiler. Neden? Orada o askerler yaşamını yitirsin ve ülkede AKP’nin oyları tavan yapsın diye. Ne oldu peki? HDP’li arkadaşlarımız çatışma bölgesine giderek HDP’li yönetici arkadaşlarımız yaralı askerleri oradan alıp çıkartarak, kendi elleriyle alıp çıkarttılar" demişti.

'Yaralı askerleri HDP'liler taşıdı'

Çatışma bölgesinde helikopterin yaralıları almak yerine ateş ettiğini öne süren HDP Eş Genel Başkanı, "Yaralı askerleri çarşaflarla taşımak zorunda kalıyor arkadaşlarımız. Fotoğraflar var görüntüleri var. Ülkeyi yönetenler lüks uçaklarla seçim çalışması yaparken, yaralı asker için bir ambulans helikopter göndermemişlerdir. Orada ölmesini beklemişlerdir. Cenaze çıkması için bu devlet elinden geleni yapmışlardır" şeklinde konuşmuştu.

Muhalefet partilerine seslenen Demirtaş, Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'na "Gelin beraber Ağrı’ya gidelim. Olayları yerinde görüp tespit edelim. AKP’nin bu tezgahlarına izin vermeyelim" diye çağrıda bulunmuştu.

Ağrı Diyadin’in Yukarı Tütek köyündeki ağaç dikme etkinliği için güvenlik önlemi alan askerle PKK arasında dün sabah saatlerinde çıkan çatışma, yaklaşık 12 saat sürmüş, beş PKK'lı öldürülürken, bir PKK'lının ise yaralı olarak güvenlik güçlerince yakalandığı belirtilmişti. Çatışmada bir üst teğmen ile üç uzman çavuşun yaralandığı açıklanmıştı.