BIST 10.176
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.399,12
HABER /  GÜNCEL

Hillary Clinton'ın gözü Beyaz Saray'da

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, 2016 başkanlık seçimleri için Demokrat parti aday adaylığını resmen ilan etmesi bekleniyor.

Abone ol

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, 2016 başkanlık seçimleri için Demokrat parti aday adaylığını resmen ilan etmesi bekleniyor.

New York senatörü olarak da görev yapan Clinton, 2008 yılında Demokrat başkan adaylığı yarışında Barack Obama karşısında adaylığı kaybetti.

Ezici farkla Demokratların favorisi olan Clinton'ın adaylığını ilan etmesi aylardır bekleniyor.

Kocası Bill Clinton iki dönem başkanlık yapmış ve Hillary Clinton o dönem boyunca siyasi olarak alışılmadık düzeyde etkin bir başkan eşi olmuştu.

Clinton adaylığını sosyal medya aracılığıyla ilan edecek.

67 yaşındaki Clinton, kampanya temaları özetleyen bir video açıklaması yapacak ama resmi konuşma ertelendi.

Beyaz Saray yolunda

2008 yılındaki başarısız adaylık girişiminden sonra, Clinton Obama'nın ilk döneminde 2009-2013 yılları ararsında dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

Bakan olarak dört yıl içinde 112 ülkeyi ziyaret eden Clinton Arap Baharı'na ABD'nin tepkisini ortaya koyan ve 2011 yılında Libya'da askeri müdahaleye liderlik eden ABD'li yetkili oldu.

ABD büyükelçisinin öldürüldüğü, 2012 Bingazi baskınındaki kararları nedeniyle Kongre'de Cumhuriyetçiler tarafından sert şekilde eleştirildi.

Bir senatör olarak, Clinton 2003 yılında Irak'ın işgali için oy kullandı.

Ancak kendini savaşın yürütülme tarzından uzak tuttu ve ABD askerlerinin geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

Kocasının başkan olarak ilk döneminde, Hillary Clinton sağlık reformu için kampanya yürüttü ama planı Kongre'de oylamaya bile sunulmadan devre dışı kaldı.

Kocasının başkanlığını gölgeleyen bazı skandallardan da etkilendi ve jüri önünde ifade vermeye çağrılan ilk başkan eşi oldu.

Kocasının, Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile ilişkisinin yol açtığı skandal sırasında da Hillary Clinton kocasına güçlü destek verdi.