BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,74
ALTIN 2.439,55
HABER /  GÜNCEL

Cohen Türkiye'nin AB falına baktı

New York Times Gazetesi köşe yazarı Roger Cohen, İstanbul'da konuştu Türkiye'nin AB'ye gireceğini söyledi.

Abone ol

New York Times Gazetesi köşe yazarı ve Orta Doğu uzmanı Roger Cohen, AB'nin Türkiye'nin önemini çok fazla fark edemediğini ve üyeliğini ne kadar ertelese de Türkiye'nin eninde sonunda AB'ye gireceğini söyledi.

Cohen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu'nda ortaklaşa düzenlediği “Batı Basınında Orta Doğu Algısı” başlıklı konferansta yaptığı konuşmada, bugüne kadar farklı bölgelerde muhabirlik yaptığını, Orta Doğu'nun değiştiğini çok rahat gözlemleyebildiğini kaydetti.

Türkiye ile İsrail arasındaki gidiş-gelişlerin son 9 aydır biraz zorlaştığını, ama tüm bu zorluklara rağmen diplomatik ilişkilerin sürdürülebildiğini ifade eden Cohen, “Eğer bu irtibat kesilirse Amerika ile İran'da olduğu gibi, insanlar birbirlerini görmedikçe, birbirleri hakkında fikirler üretmeye başlarlar” dedi.

MAVİ MARMARA SALDIRISI

Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıya da değinen Cohen, “Orada İsrail'in aşırı bir güç kullanması ve blokajın devam etmesi kabullenilemez. Bu olaydan ders almamız lazım. Yani bu olay olmasaydı da blokaj devam edecekti. Burada güvenlik İsrail için çok önemli bir husus olabilir, bunu anlamaya çalışmak lazım, ama güvenliğin, İsrail'in önünde kullanabileceği mazeret olması ve yaptığı her şeyi meşrulaştırması da beklenmemeli. Orada irtibatın, ilişkilerin sağlanması ve barışa ulaşılması lazım” diye konuştu.

Mavi Marmara baskınında Amerikan vatandaşı Furkan Doğan'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili yalnızca Wall Street Journal'de haber yayınlandığını anlatan Cohen, “Bir Amerikan vatandaşı olmasına rağmen diğer gazetelerde bir kelime bile yer almadı. Eğer bu başka bir hadise olsaydı, örneğin Michael Sendler bir Filistinli tarafından Batı Şeria'da öldürülmüş olsaydı savaş esnasında, onun hakkında gazetelerin her sayfasında haberler çıkardı. Ama bir Amerikan vatandaşı olmasına rağmen Müslüman adı olan birisinin orada öldürülmesi, belki Amerikan basınında yer almamasının en önemli sebeplerinden biri olsa gerek. Bu aslında kötü bir şey” dedi.

TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ

Türkiye'nin çok ilginç bir konumda yer aldığını, Batı ile Doğu arasında bir köprü konumunda bulunduğunu ifade eden Cohen, şunları kaydetti:
“Türkiye, Müslüman ve NATO üyesi bir ülke. Tarihi ve bulunduğu coğrafya açısından Asya ve Avrupa arasında bir köprü. Hristiyanlık ile İslam arasında da bir köprüydü, bence köprü olmaya da devam edebilir. AB, belki Türkiye'nin önemini çok fazla fark edemiyor ve üyeliğini ne kadar ertelese de Türkiye eninde sonunda AB'ye girecektir. Çünkü artık Türkiye'yi AB'nin dışında tutmanın pek geçerli mazeretleri olduğunu sanmıyorum. Türkiye için AB üyeliği çok önemli bir hedeftir ve bu hedefinden şaşmayacaktır.