BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Çılgın Mehmetler paraya buldu!

Birbiri ardına kazandığı elektrik ihaleleriyle gündeme oturan Karamehmet'ler ihale bedeli için kaynağı buldu.

Abone ol
İstanbul ve İzmir'in elektriği ile Ankara'nın doğalgaz şirketine 8 milyar dolar veren gözü kara Mehmetler finansmanı da buldu. Şirkete yakın kaynaklar sözleşmeye imza atıldığını belirtirken, kredinin Körfez kaynaklı olabileceği kaydediliyor. Kredinin kaynağı olarak Rusya'yı adres gösteren de var.

İstanbul'un iki yakası ve İzmir'in elektriği ile Başkent'in doğalgazına 4 ayda 8 milyar dolar veren Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığında kurulan MMEKA'nın ihale finansmanı için gerekli kredi anlaşmasını sağlandığı belirtildi. Şirkete yakın kaynaklar kredi anlaşması için görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirtirken, adres hakkında bilgi vermedi. Ancak finans uzmanları kredinin Körfez kaynaklı olabileceğini belirtirken Rusya'nın da olabileceği konuşuluyor.

4 MİLYAR DOLARI PEŞİN

MMEKA, Başkent Doğalgaz ve Anadolu Yakası Elektrik dağıtımının (AYEDAŞ) yaklaşık 3 milyar dolarlık ihale bedelini peşin ödeyecek. Boğaziçi ve Gediz'in ilk taksiti de eklendiğinde peşin ödeme tutarı 4 milyar doları aşacak. Bu peşin tutarın bölgelerin devralınması durumunda 2011 içinde ödenmesi gerekiyor. Finansmanı bulduğu kaydedilen ortaklığın Rekabet Kurumundan gelen kararla beklemeye geçti. Çünkü Rekabet Kurulu aldığı kararla Mayıs ayında yollarını ayıran kardeşlerden Cemil Kazancı'nın yönettiği Aksa ile Mehmet Kazancı'nın ortak olduğu MMEKA'yı ortak bütünlük kabul ederek, "Aksa veya MMEKA Trakya, Gediz, Boğaziçi'nden birini bıraksın" demişti. Karar sonrası MMEKA'nın kazandığı AYEDAŞ ihalesinin Rekabet onayından geçmesi zora girmişti. Geçtiğimiz hafta Başkentgaz'dan brifing alan MMEKA yetkilileri, 1,2 milyar dolarlık ihale bedelini kazanarak bu ay Başkentgaz'ı devralabileceği konuşuluyor.

İGDAŞ'A DA TALİP

Şirkete yakın kaynaklar Karamehmet ortaklığının bu yıl ihalesi yapılacak İGDAŞ ile de ilgilendiklerini belirterek, "MMEKA İGDAŞ ihalesinde de iddialı olacak" yorumlarını yapıyor. 3-4 milyar dolarlik gelir beklenen sirkete de talip olmasi sirketin finansman kaynaklarinin buyuyecegine gosteriyor.

'Finansman sorunu yok' demişti MMEKA ortağı Mehmet Kazancı aralıkta gerçeklesen ihaleler sonrası SABAH'a yaptığı değerlendirmede, finansman olarak sıkıntı yaşamayacaklarını söylemisti. İhale şartnamesi gereği AYEDAŞ ve Başkent doğalgaz ihale bedellerinin peşin ödenmesi gerektiğini hatırlatan Kazancı, "Finansman sorunumuz olsa, 3 yeni bölgeye teklif vermezdik. İhale teminatlarımızı sokağa atacak kadar çılgın değiliz" diye konuşmustu. Boğaziçi, Gediz elektrik dağıtım ile Başkent Doğalgaz ihalelerinin onay sürecinde olduğunu hatırlatan Kazancı, "Onay süreci devam ediyor. Bize sıra gelince ne yapacağımızı herkes görecek" ifadelerini kullanmıştı.

NE ALDILAR?

8 milyar dolarlık bölgeler 10 milyon aboneleri var

Boğaziçi Elektrik Dağıtım

İhale bedeli: 2 milyar 990 milyon dolar
Abone sayısı: 4 milyon
Net tüketim: 18.4 milyar kilovat
Kayıp kaçak oranı: yüzde 9.7
Abone başı fiyat: 747
Ödeme şekli : Şartname gereği yüzde 40 peşin, yüzde 20'şer 3'er taksitle

Başkent Gaz:

İhale bedeli: 1 milyar 211 milyon dolar
Abone sayısı: 1.990.650
Ödeme şekli: Peşin

AYEDAŞ

İhale Bedeli: 1 milyar 813 milyon dolar
Abone sayısı: 2.2 milyon
Net tüketim: 8.8 milyar kilovat
Kayıp kaçak oranı: yüzde 7.5
Abone başı fiyat: 808
Ödeme şekli: Peşin

Gediz Elektrik Dağıtım

İhale bedeli: 1 milyar 920 milyon dolar
Abone sayısı: 2.4 milyon
Net tüketim: 12.4 milyar kilovat
Kayıp kaçak oranı: yüzde 7.7
Abone başı fiyat: 800
Ödeme şekli: Şartname gereği yüzde 40 peşin, yüzde 20'şer 3'er taksitle