BIST 9.891
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,71
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Batum'dan çarpıcı başörtü yorumu

CHP'li Prof, Süheyl Batum 'Halk istiyor diye devlet düzenini değiştiremezsin' dedi ve kamuda başörtüsüne karşı olduğunu açıkladı

Abone ol

Anayasa hukuku profesörü ve CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na gönderdiği Prof. Süheyl Batum T24'ten Hazal Özışık'a konuştu.

Batum Atatürkçüler, sosyal demokratlar ve ulusalcıların yüzde 60’ının “Hâkim ve öğretmenler dahil kamu çalışanlarının istiyorlarsa başörtüsü kullanmaları serbest olmasını" savunmasına "halk istiyor diye devlet düzenini değiştiremezsin" dedi.

CHP'li Süheyl Batum "Kızınız bir gün çat kapı karşınıza başörtüsüyle çıksa tepkiniz ne olur?" sorusuna ise "üzülürüm" diye yanıt verdi.

Süheyl Batum verdiği röportajın en çarpıcı bölümlerinden biri ise CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in 'Türkler ve Kürtler eş değer gösterilemez' ifadelerine sahip çıkması. Batum, "'Kürt olsaydım Ayman Güler'e 'Tebrikler' derdim" diye konuştu.

T24'ten Hazal Özışık'a konuşan Batum şunları söyledi:

CHP'nin içinde hiç kimse ne Hüseyin Aygün'ü Sakine Cansız'ın cenazesine gittiği için, ne de Birgül Ayman Güler'i bu sözleri ettiği için eleştirmedi.

"Ne güzel söyledin, Türklerle Kürtler bir değildir" gibi bir kanıya sahip olduğumuz için değil; ancak doğru söylediğini düşündük, çünkü "Irkın, etnik kökenin geçerli olmadığı bir millet, ulus anlayışıyla (...) yani bir sosyolojik kavramla yaptığınız analiz için haklısınız" dedik. Ama birileri bu yasayı, en çok da AKP seçmeninin gözünden kaçırmak zorundaydı. Bu nedenle söylenmediği açık olan bir "Türk, Kürt eşit değildir" yargısı üzerinde durdu.

GÜLER HANIM'I TEBRİK EDERDİM

- Sizce, Kürt olsaydınız Güler Hanım'a yine "Tebrikler, analizin çok yerinde" diyor olur muydunuz?

Derdim. Ben Gürcü asıllıyım. Bugün Türk milletinin ezici çoğunluğunun Türk, Kürt şeklinde millet kavramını ortadan kaldıracak bir Yugoslavyalaştırma sürecinden yana olmadığını düşünüyorum. Ali Haydar Öner'e, Kamer Genç'e bakın; Türk, Kürt, Alevi, Çerkez, herkesin endişeleri hep paylaşılmıştır.

GÜRSEL TEKİN AYMAN GÜLER'İN SÖYLEDİKLERİNİ ANLAMAMIŞ

- CHP içinden hiç tepki almadığını söylüyorsunuz ancak istifasını veren Salih Fırat'ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, HaberTürk'ten Kutlu Esendemir'e verdiği söyleşide "Güler'in söyledikleriyle parti programı çelişkili" ifadesini onayladı ve "Sayın Vekil parti programını okumamış o halde" dedi. Güler'in ifadelerinin CHP içinde rahatsızlık yaratmadığından emin misiniz?

Demek ki söyleneni anlamamış, dinlememiş.

- Gürsel Bey, söyleşinin devamında şu notu düşüyor: "CHP'de CHP'li olmayan milletvekilleri var. Ben 30 yıldır CHP'deyim. Benim gibi bir partinin duayeni olan hiçbir arkadaşımız bu hataları yapmıyor." Sizce Tekin kimleri ima ediyor?

Benim bildiğim Birgül Ayman Güler, her zaman sosyal demokrat ve çizgisi çok net bir arkadaşımızdır. Bir kişinin 30 senedir siyaset yapma zorunluluğu yoktur. Gürsel Tekin'in sözlerini o anlamda söylediğini zannetmiyorum.

HALK İSTİYOR DİYE DEVLET DÜZENİ DEĞİŞMEZ

- KONDA ve TESEV’in araştırmasına göre, Atatürkçüler, sosyal demokratlar ve ulusalcıların yüzde 60’ı “Hâkim ve öğretmenler dahil kamu çalışanlarının istiyorlarsa başörtüsü kullanmaları serbest olmalı” derken CHP politikaları aynı noktada durmuyor. Katılımcı demokrasi derken, tabandaki nüansları tavana yeterince yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?

Tüm dünya bilir; istatistikler senin söyletmek istediğini söyletir. Şimdi kamuda türbana karşıyız, ama şahsen bana ne senin türban mı, yoksa başörtüsü mü taktığından. Ama devletin düzenini halk istiyor diye değiştiremezsin.

Halka sor, “İdam cezasına hemfikir misin” diye, yüzde 51 “evet” derse Öcalan’ı asacak mısın? Türban için de böyle. Türkiye’de Müslüman var, gayrimüslim, Sünni, Alevi, Başbakan’ın deyimiyle Zerdüşt var. Biri kamuda “Müslümanım, bu yüzden türban takıyorum” dediğinde, ben şöyle mi değerlendireceğim; Müslüman hâkim, olmayan hâkim, gayrimüslim hâkim, ateist hâkim... Böyle bir devlet olur mu? Devlet, renksiz ve kokusuzdur. Aynı şey zannedilmesin, ama ben bir hâkimin Atatürk rozeti takmasını da kabul etmiyorum, dinini, inancını belli eden bir simge takmasını da.

KIZIM BAŞÖRTÜ TAKSA ÜZÜLÜRÜM

- Kızınız bir gün çat kapı karşınıza başörtüsüyle çıksa tepkiniz ne olur?

Bilmem, bir gün yaparsa görürüz. Üzüleceğim muhakkak, çünkü istismar ediliyor. Eskiden sıkma başlar yoktu, şimdi bir başörtüsü, bir de altına ayrı bir şey takılıyor. Ama şimdiye kadarki tavrımı öğrencilerime sorabilirsiniz. “Süheyl Batum bize başörtümüzden ötürü, olumlu ya da olumsuz, farklı muamele yaptı” diyen çıkarsa, derim ki “Kendi kızıma da aynı ayrımcılığı yaparım.”

- Öğrencilerinizin derslerinize başörtü ile girmesine izin veriyor muydunuz?

Tabii. Bu benim için şahsi bir sorun değil ki. O benim öğrencim. Yeni Şafak’ta yazan Özlem Albayrak, ideolojisine, görüşlerine zerre kadar katılmadığım, saygı da duymadığım bir arkadaşımız. Ama kendisi öğrenci olarak “Süheyl Batum bizim dersimize gelirdi, bir gün bile bize demokrasinin dışında bir şey söylemedi, nasıl CHP’li oldu” diyor.