BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP karıştı Sezgin Tanrıkulu'ndan dava

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kendisine "şerefsiz" diyen CHP eski milletvekili Şahin Mengü'ye 50 bin liralık tazminat davası açtı.

Abone ol

CHP üyesi ve eski milletvekili Şahin Mengü hakkında, Twitter hesabından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’na Dersim özrü nedeniyle, “şerefsiz” dediği için hakaret suçundan 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Tanrıkulu ayrıca, Mengü hakkında açtığı 50 bin TL’lik manevi tazminat davasının dilekçesinde Mengü’nün “şerefsiz” sözünün, sadece Dersim açıklamasına tepki olmadığını, “Bir Kürt’ün kendini inkâr etmeden CHP’de Genel Başkan Yardımcısı olabilmesine duyulan infialin fütursuzca dışavurumu” olduğunu söyledi. Mengü ise, savcıya verdiği ifadede, “şerefsiz” sözünü ifade özgürlüğü diye savundu.

SEN KİMSİN ŞEREFSİZ?

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre, Mengü, 12 Kasım’da Twitter hesabında, Tanrıkulu’nun Dersim olayı ile ilgili açıklamalarıyla ilgili “Sezgin Tanrıkulu sen hangi hakla CHP adına özür dilersin. Sen kimsin şerefsiz” diye yazdı. Bunun üzerine Tanrukulu, avukatı Sedat Aslantaş aracılığıyla Mengü’den şikâyetçi oldu ve 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı.

MENGÜ'DEN SKANDAL SAVUNMA

Savcı Ahmet Cemal Ülger tarafından ifadesi alınan Mengü, “şerefsiz” sözünü savunurken “İfade özgürlüğü kapsamında böyle bir yazı yazdım” dedi ve şöyle devam etti: “Amacım siyasetçilerin doğruyu söylemesi gerektiği vurgusu yapmaktı. Kişiler kendi adına konuşabilirler ama benim de bir zamanlar milletvekilliğini yaptığım parti adına ancak yetkili organların veya kurultayca alınan karar üzerine beyanda bulunulabilirler. Herkes açısından olduğu gibi CHP açısından da Atatürk’ün korunması gereken bir değer olduğunu düşünüyorum.”

MENGÜ SINIRI AŞTI

Mengü’nün avukatı Mutluhan Karagözoğlu ise, “Şikâyetçi, ifade özgürlüğünün Türkiye’de tam olarak kullanılamadığını beyan eden bir kimsedir. Bu nedenle mevcut şikâyetini anlayamıyoruz” dedi.
Savcı Adem Can tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, “şerefsiz” sözünün Türk Dili Kurumu sözlüğünde, “şereften yoksun olan, onursuz” anlamlarına geldiği belirtilerek Mengü’nün ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı ifade edildi.

Tanrıkulu’nun avukatı Aslantaş’ın Mengü hakkında açtığı 50 bin TL’lik manevi tazminat davasının dilekçesinde ise, “Mengü’nün Tanrıkulu hakkında sarf ettiği ‘şerefsiz’ sözü, sadece Dersim olayı hakkındaki açıklamasına tepki değildir; onun da ötesinde, bir Kürt’ün -kendini inkâr etmeden- CHP’de Genel Başkan Yardımcısı olabilmesine duyulan infialin fütursuzca dışavurumudur. Partinin sıradan bir üyesi olan davalının partinin görevdeki Genel Başkan Yardımcısı’na, ‘sen kimsin şerefsiz’ deme cüretinde bulunması bu infialin yeniden tezahüründen başka bir şey değildir.

Peki, davacının da davalıya şu soruyu sorma hakkı yok mudur: ‘Asıl sen kimsin? Hangi hakla, kimden aldığın yetkiyle üyesi olduğun partinin Genel Başkan Yardımcısı’na şerefsiz deme cüretinde bulunuyorsun?’ Allah aşkına, sen bu kerameti kendinden menkul ‘üstünlük’ duygusunu nereden alıyorsun?” denildi.