BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,05
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

CHP'den AK Parti'ye soğuk duş

AK Parti'ni türban turları sancılı başladı. AK Parti heyeti CHP'nin kapısı çaldı. Ana muhalefet çözüm için şartları sıraladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- AK Parti'nin 'türban sorunu çözelim' önerisine CHP karşı çıktı. Ana muhalefet tek maddelik gündemle masaya oturmayacak.

CHP kurmayları türbanın yanı sıra YÖK'ün kaldırılması, dokunulmazlıklar ve seçim barajının paketin içine konulmasını istedi.

Türbanın kullanım alanı iki parti arasındaki derin görüş ayrılıklarını, görüşmede su yüzüne çıkardı. CHP'li Anadol, AK Parti'nin gizli gündemi olduğunu savunarak "türban kamuya gelecek mi?" sorusuna AK Parti heyetinin "belli olmaz 10 sene sonra ne olur bilinmez" diye cevap verdiklerini anlattı. 

AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş bu kapsamda ilk olarak CHP Grubunu ziyaret etti. AK Parti Grup Başkanvekilleri, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile görüşmesi saat 11.00'de başladı ve yaklaşık 40 dakika sürdü.

"BİR TANESİNİ ELE ALMAKLA SORUN ÇÖZÜLMÜYOR"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol AK Parti heyeti ile yaptıkları görüşme sonrası kameralar karşısına geçti ve toplantıda neler konuşulduğunu anlattı:

MHP ve BDP ne dedi?

AK Parti türban sorunu için ortak komisyon kurulması için MHP ve CHP'ni de kapısını çaldı. MHP, CHP'nin aksine ılımlı mesajlar verdi, BDP de CHP gibi paket içinde konunun ele alınması gerektiğini açıkladı.

MHP'nin görüşü için tıklayın
BDP'nin görüşü için tıklayın

"Bu sorunun komisyon tarafından çözülmesi taleplerini bize ilettiler. Tabi olayın sorunun ortaya çıkışı, referandumdan bu yana gelişen olayları anlattılar. AK Parti samimi değildir. Şikayet ettikleri YÖK eline geçtikten sonra bu şikayeti unuttular. Dokunulmazlıklar parlamentonun yüz karası bir sorunudur. Yolsuzlukların ana nedenidir. Demokrasi sorunudur. Seçim barajının düşürülmesi ise mili iradenin parlamentoya yansıması önünde en büyük engeldir. Bunun için yasa değişikliği yeterlidir. Bir tanesi ele almak onu çözmemek iradesini ifade ediyor.

"HAYIR DİYEMEDİLER"

Herkes AK Parti'nin 'gizli gündemi var' diyordu. Bunu burada test ettik. Bize şunu söyleyin bitecek mi? 'Türban ilköğretime, kamu alanlarına hizmet verenlere gelecek mi gelmeyecek mi?' diye sorduk. Hayır diyemediler 'belli olmaz', 10 sene sonra ne olur bilinmez', 'millet çözer' gibi siyaseten hiç bir geçerliliği olmayan asıl niyeti gizleyen gizli gündemin bulunduğunu ortaya koyan bir davranış içine girdiler.. Aksine kaçak güreşerek gizli gündemlerini zımni olarak eski ifadeyle ifade etmiş oldular.

"KARARTMA OPERASYONU"

Biz bu sorunun üniversitelerde o kapsamda çözümlenmesine karşı değiliz. Ama ilköğretime, hastanelere, devlet dairelerine girmesine karşıyız. Türkiye'yi karartma operasyonuna ortak olamayız. Tam tersine izin vermeyiz karşı çıkarız. Karartma operasyonunun parçası olarak bu konunun AK Parti tarafından ele alındığını ve düğmeye basıldığını tespit etmiş oluyoruz. CHP olarak kendilerine verdiğimiz cevap size bulunduğumuz bu beyandan ibarettir."

"ÇARŞAFLA GELENİ NASIL BİLECEKSİN"

Sınavlara başörtülü girileceğini açıklayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a tepki gösteren Anadol, şunları söyledi:

"Bu bir güvenlik sorunudur. İşi ideolojik olarak ele almak yanlıştır. YÖK Başkanı da bu doğrultuda bir kişidir. Peki çarşafla geldi kimliğini nasıl bileceksiniz? Nereden tanımlayacaksınız. Fotoğraf çektirmeye lüzum yok o zaman."

ERDOĞAN 'GÖRÜŞÜN' DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin geçen hafta sonu Kızılcahamam'da yaptığı toplantıda, bu sorunun çözümü konusunda muhalefet partileriyle görüşmesi için grup başkanvekillerine talimat vereceğini söylemişti.