BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.441,06
HABER /  DÜNYA

Bushun Irak planı basına sızdı

Yeni planda Bağdat'a 20 bin asker gönderilmesi ve Iraklıların istihdamı için 1 milyar dolar ayrılması ön görülüyor...

Abone ol

ABD Başkanı George Bush'un gelecek hafta içinde muhtemelen çarşamba günü açıklayacağı yeni Irak strateji planında, 20 bin takviye Amerikan askerinin Bağdat'a gönderilmesi ve Iraklıların okul binalarını boyama, sokakları temizleme gibi pozisyonlar için istihdam edilmesini içeren 1 milyar dolarlık bir projenin devreye sokulmasının öngörüldüğü belirtildi.

Bush'un planı açıklamasından önce Amerikan basınına sızan haberler, bu yeni girişime ilişkin çalışmaları yürüten Amerikalı yetkililere dayandırılarak verildi. Aynı yetkililere göre, perşembe günü Bush ile uzun bir telekonferans yapan Irak Başbakanı Nuri El Maliki de ABD'nin asker sayısını artırma planına olur verdi.

Wall Street Journal ve New York Times gibi gazetelerde yer alan bu plana göre, ayda bir tugay olmak üzere beş tugay asker bölgeye gönderilecek. Gelecek 1,5 ay içinde de Bağdat'a üç tugay daha gönderilecek.

Basına sızan haberlere göre, Amerikalı yetkililer, bu yeni planın başarısından şüphe duyuyor. Amerikalı yetkililere göre, Irak kuvvetlerinin üçte ikisi, kuzey Irak'tan gelecek peşmergelerden oluşuyor ve bu birliklerin gerçekten Bağdat'a gelmeye razı olup olmayacağı veya mezhep savaşını engellemedeki faydası tartışma konusu.

Ayrıca Bush'un asker sayısını artırma planı, yeni Demokrat Partili kongre ile Beyaz Saray arasında sürtüşme yaratacak. Cuma günü Demokrat Partili liderler Bush'a bir mektup göndererek, ABD'nin, gelecek dört ay içinde askerlerini aşamalı olarak Irak'tan çekmeye başlamasını tavsiye etmişti.