BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bush son kozunu oynadı

Türkiye manşette. Kritik buluşma ABD'nin son şansı olarak verildi. İşte başlıklar;

Abone ol Başbakan Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı George Bush'un görüşmesi dünya basınının da gündeminin ilk sıralarına oturdu.

Associated Press-Reuters:

İki haber ajansı gelişmeleri flaş haber olarak duyurdu.

New York Times:

"Bush, Türk lidere teröristlere karşı yardım önerdi" başlığını kullanan Amerikan New York Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'ın verdiği garantinin güvenilir olup olmadığı konusunda net yanıt vermediğini yazdı.
 
Gazete haberinde Amerikan yönetiminin, olası bir operasyonun PKK bağlantılı örgütlerle çatışma halinde bulunan İran gibi diğer bölge ülkelerine de örnek olmasından endişe duyduğunu belirtti.
 
The Independent:

İngiliz Independent gazetesi, "Bush Türkiye'nin Irak'a operasyon düzenlemesini engellemek için PKK'yı durdurmayı taahhüt etti" başlığını kullandı ve Bush'un PKK'nın Türkiye ve Irak'ın yanı sıra kendileri için de düşman olduğu yönündeki sözlerine yer verdi.
 
Gazete haberinde, görüşmenin Bush'un olası operasyonu engellemek için son şansı olduğunu vurguladı ve görüşme öncesinde 8 askerin serbest bırakılmasını da "Bush'a nefes almak için bir fırsat" şeklinde yorumladı.
 
The Financial Times:

İngiliz gazetesi haberinde Bush’un Türkiye’yi Kuzey Irak’a askeri operasyondan vazgeçirmek amacıyla askeri işbirliğini kuvvetlendirmeye karar verdiğini yazdı.
 
Gazete ayrıca, “Ancak Bush’un istihbarat paylaşımı ve askeri işbirliğini derinleştirme teklifinin Recep Tayyip Erdoğan üzerindeki iç siyasi baskıyı azaltmaya yetip yetmeyeceği bilinmiyor” ifadesine yer verdi.

The Guardian:

İngiliz The Guardian gazetesi de görüşmenin Türk medyası tarafından “hesaplaşma” olarak tanımlandığını ve öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın masaya getirdiği "güçlendirilmiş istihbarat paylaşımı önerisi"nin de fazla bir içeriği olmadığını yazdı.
 
Gazete haberinde Rice’ın etkin bir hereket planı olup olmadığı şeklindeki sorulara da yanıt vermekten kaçındığını belirtti.

Herald Tribune:

Amerikan Herald Tribune gazetesi görüşme ile ilgili olarak, "Bush, Türklere PKK'yı kontrol altına almak için ek yardım önerdi. Bu, Türkiye'yi olası bir operasyondan vazgeçirmek için ABD'nin son çarelerinden biri" başlığını kullandı. Gazete, Bush'un zor bir dengeleme çabasıyla yüzyüze kaldığını, PKK konusunda lafı dolaştırmadan net konuştuğunu yazdı.

The Times:

İngiliz The Times gazetesi haberinde, "Bush Türkiye'nin Irak'a operasyon düzenlemesini engellemek için PKK'yı durdurmayı taahüt etti" başlığını kullandı. Haberde, Erdoğan'ın olası bir operasyonda sivillerin hedef alınmayacağı yönündeki açıklaması da yer aldı.
  
El Cezire:

Katar merkezli El Cezire televizyonu da, "Bush Türkiye'ye PKK sorununu çözmek için söz verdi" başlığını kullandı. El Cezire, Bush'un PKK'yı düşman olarak tanımlamasına vurgu yaptı ve Erdoğan'ın görüşmeden mutlu ayrıldığını belirtti.