BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bu coğrafyanın son dönemdeki en büyük afetleri

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Afganistan’daki toprak kayması ve Soma’da yaşanan kömür ocağı felaketinin son dönemde bu coğrafyadaki en ön...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Afganistan’daki toprak kayması ve Soma’da yaşanan kömür ocağı felaketinin son dönemde bu coğrafyadaki en önemli afetler olduğunu dile getirdi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyesi ülkelerin Afet Risk Yönetimi toplantısı için Azerbaycan’ın Gebele kentinde düzenlenen konferansta konuşan Atalay, “Türleri ve sebep oldukları zararların nitelikleri farklı da olsa yaşanan afetlerden tüm ülkeler payını almaktadır. Daha iyi ve güvenli bir hayat dünyanın neresinde olursa olsun her dünya vatandaşının en temel hakkıdır. İster insan kusurundan kaynaklansın, isterse doğal sebeplerle oluşsun insanların acı çekmesine karşı hazırlıklı olmak hepimiz için önem arz etmektedir. Nitekim 2002-2012 yılları arasında yani 10 yılda dünya genelinde meydana gelen doğal afetlerde 2 milyar 700 milyon kişi etkilenmiş, 1 milyon 100 bin kişi hayatını kaybetmiştir” dedi.
Son dönemde Türkiye’de yaşanan Soma maden faciası ve Afganistan’daki sel felaketine de değinen Atalay, “En yakın zamanda Afganistan’daki toprak kayması Türkiye’de daha çok yakın zaman içinde Soma’daki kömür ocağı kazası bizim bölgemizdeki en önemli afetler olarak anılabilecek olanlardır. Afetlerin sebep oldukları can ve mal kayıpları toplumları sarsacak sorunlar oluşturmakta ve ülkelerin ekonomik gelişmesini engellemekte, refahın artışını sekteye uğratmaktadır” dedi.
Türkiye’nin yaşadığı son büyük deprem olan Van depremi hakkında da bilgiler veren Beşir Atalay, “Bildiğiniz gibi bizde son büyük deprem Van depremidir. Çok teşekkür ederiz Azerbaycan, İran bütün diğer büyük ülkeler bize Van depreminde büyük destek verdiler. Orada da 644 kişi hayatını kaybetti. Daha iyi yönettiğimiz bir deprem oldu. Yani deprem sonrası daha hızlı müdahale edildi, daha çabuk koordine olundu, bütün ihtiyaçlar daha çabuk sağlandı ve depremzedelerin 20 bin konutu da 1 yıl içerisinde yapıldı, kendilerine teslim edildi, konutlarda oturur hale geldiler. O iki şehir yeniden inşa edildi. Yani bu koordinasyonu sağlamış olduk. Dolayısıyla koordinasyonun önemini ben vurgulamış oluyorum. Afete önceden hazır olma yönünde özellikle deprem tabi bu söz ettiğim. Başka afetler için de geçerli ama afete önceden hazır olma yönünde çok çalışma yapıyoruz” dedi.
Bölgedeki tüm okul ve ailelerin depreme hazırlandığını ve bu yönde eğitim aldığını kaydeden Atalay, “Bütün okullarımızda afete hazır okul, afete hazır aile, afete hazır iş yeri eğitim programları uyguluyoruz. Yani afette öncelikle deprem olduğunda ki bizim ülkemizin büyük kısmı birinci derece deprem bölgesidir, her kişi nasıl davranacak, okuldaki çocuk nasıl davranacak, işyerindeki insanlar nasıl davranacak, bunun iyi bir eğitimini veriyoruz. Son dönemde ülke olarak da 40’dan fazla ülkeye afet ve acil durumlarda insani yardımda bulunduk. Özellikle Afganistan’da heyelan, Batı Balkanlar’da yaşanan sel felaketi gibi bunları anabiliriz. Ayrıca Somali, Myanmar, Suriye gibi çok sayıda ülkeye insani yardımlarımız devam ediyor. Tabi Suriye’de bir iç savaş yaşanıyor bildiğiniz gibi. Ve ülkemize yüksek miktarda göç var yani şu anda 1 milyon civarında Suriyeli göçmen var ve bunu da afet yönetimi olarak biz yönetiyoruz. 1 milyon göçmen için 22 barınma merkezi ki 221 bin kişi bu kamplarımızda kalıyor. Ama 800 bin kişi de değişik şehirlerimizde yaşıyor. Bunların eğitimi, sağlık hizmeti bütün hizmetlerini de vermeye çalışıyoruz. Çok ciddi bir organizasyon bu” dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın yanı sıra Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üyesi ülkelerin Afet Risk Yönetimi toplantısında Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov, Kazakistan Acil Durumlar Bakanı Vladimir Bozhko ve Kırgızistan Acil Durumlar Bakanı Boronov Kubatek yer alıyor. Toplantı kapsamında Afet Risk Yönetimi konusunda bölgesel işbirliği, tecrübe ve bilgi paylaşımı içeren tematik sunumların yapılması bekleniyor.
(İHA)