BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD Sisi'yi sabırsızlıkla bekliyor

Mursi'ye darbeyle görevden uzaklaştıran Sisi, ABD yönetiminin gözdesi oldu. Beyaz Saray'dan ilginç Sisi açıklaması.

Abone ol

ABD, Mısır ile stratejik ortaklığını geliştirmek ve ortak çıkarlarını korumak için Mısır'da cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi ile çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, resmi ziyaret için Avrupa'da bulunan ABD Başkanı Barack Obama'nın gelecek günlerde Cumhurbaşkanı es-Sisi ile konuşmayı planladığı belirtildi.

KATILIMIN OLMADIĞI SEÇİMLERE ÖVGÜ

Uluslararası ve yerel gözlemcilerin Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu'nun seçimi profesyonelce ve Mısır yasalarına uygun bir biçimde tamamladığına yönelik açıklamalarının memnuniyetle karşılandığına işaret edilen Beyaz Saray açıklamasında, "Uluslararası örgütlerin seçime gözlemci olarak katılmasına izin verilmesinden ve oy verme işlemlerinin barışçıl bir ortamda yapılmasından da memnuniyet duyduk" denildi.    

ABD'nin, seçimin düzenlendiği kısıtlayıcı siyasi ortamdan gözlemci grupların duydukları endişeyi paylaştığı kaydedilen açıklamada, "Barışçıl gösteri yapma, dernek kurma ve ifade özgürlüklerine getirilen kısıtlamalardan duyduğumuz endişeyi daha önce devamlı dile getirmiştik. Mısır hükümetine tüm Mısırlılar için bu özgürlükleri ve yargı süreci haklarını garanti altına alması çağrımızı yineliyoruz" ifadesi yer aldı. 

Mısır'da yıl içinde parlamento seçimlerinin de yapılacağını anımsatan Beyaz Saray, Mısır hükümetine gelecek seçimlerde uygulamaların daha da geliştirilmesi için gözlemci grupların önerilerini dikkate alması çağrısında bulundu. 

Beyaz Saray, açıklaması şöyle devam etti:

"Seçimler, demokratik toplumun tamamlayıcı unsurlarından birini oluştururken; gerçek demokrasi hukukun üstünlüğü, sivil özgürlükler ve açık siyasi söylemler temeline kurulur. Mısır cumhurbaşkanı ve hükümetini sorumlu ve şeffaf bir iktidar için gereken reformları yapmaya, her birey için adaleti sağlamaya ve tüm Mısırlılar için evrensel hakları korumaya çağırıyoruz. Mısır halkı itibar, adalet, siyasi ve ekonomik fırsat istediklerini açıkça ortaya koymuştur. ABD, Mısır halkının demokratik taleplerine destek vermeye ve hak ettikleri geleceği kurmaları sürecinde yanlarında olmaya devam edecektir."