BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.420,03
HABER /  GÜNCEL

Bozdağ'dan 250. madde açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kamuoyunda çok tartışılan özel yetkili mahkemelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan "Suçlara ve cezalara yönelik bir değişiklik yok, usül bakımından bir değişiklik planlıyor" açıklaması geldi.

 Bozdağ, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nca düzenlenen ''Yurtdışı Türkler Sivil Toplum Buluşması'' toplantısından ayrılırken, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Özel yetkili mahkemelere ilişkin çalışmaların sorulması üzerine Bozdağ, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kaldırılmasının ardından özel görevli ağır ceza mahkemelerinin oluşturulduğunu hatırlattı.

Bu konuda çok çeşitli eleştiriler ve tartışmalar gündeme geldiğini, yaşanan tecrübeler ve eleştiriler çerçevesinde yeni bir adım atılmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Bozdağ, ''Biz onu ifade ettik ve bu noktada da bir çalışma devam ediyor. Çalışmanın detayları henüz netleşmiş değil. O detaylar netleştikten sonra bir karar verilecek, o karara göre de sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız'' diye konuştu.

Bozdağ, bir basın mensubunun süren davaların bu çalışmadan etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin sorusunu yanıtlarken, yapılan çalışmanın usule ilişkin olduğunu vurguladı. Devam eden davalarda bir suç isnadının olduğuna dikkati çeken Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:

''Biz suçları, cezaları, tutuklama nedenlerini değiştirmiyoruz veya ortadan kaldırmıyoruz. Yapılan düzenleme usule ilişkin bir düzenlemedir. Kamuoyunda usule dair bu düzenleme, yargılanan bazı kişilere ilişkin suçların ve cezaların ortadan kaldırılacağı şeklinde bir takdimi var. Bu da fevkalade yanlıştır. Suçlara ve cezalara, tutuklama nedenlerine dönük bir değişiklik söz konusu değil. Çalışmanın öyle bir amacı da yok. Suçlar, cezalar durduğu sürece usul değişse de o suçlar ve cezalara ilişkin kararları mahkemeler kendi takdirlerinde tayin edebileceklerdir''