BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
HABER /  GÜNCEL

Bol keseden harcamaya son

Maliye Bakanlığı, belediye ve kamu kurumlarının harcamalarını takibe alıyor.

Abone ol

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman'dan alınan bilgiye göre, bütçe uygulamalarına yönelik 1 yeni proje hayata geçirilirken, 2 projeye ilişkin çalışmalar da sürdürülüyor. Geçtiğimiz ay devreye sokulan Ödenek Kontrol Sistemi ile artık ödeneği olmayan hiçbir harcama yapılamayacak. Say 2000i çerçevesinde işlerlik kazanan bu sistemde, ödenek kullandırmada saymanlar tümüyle devre dışı bırakıldı ve harcamaya yönelik işlemler tamaman bilgisayar ortamına taşındı. Herhangi bir mal ve hizmet alımında bulunacak kamu kuruluşu, ödenek talebiyle saymanlığa geldiğinde, Say 2000i'ye bağlanılacak ve ilgili kuruluşun söz konusu iş için ödeneği bulunup bulunmadığına bakılacak. Ödenek olmayan işleri de, sistem otomatik olarak reddedecek. Bu durumda, kurumun, bağlı olduğu kurum ya da kuruluşa başvurarak, ödenek bulması gerekecek. Böylece, siyasi ya da başka nedenlerle, ödeneksiz iş yapılmasının önüne geçilecek.

HARCAMALARDA SAPMA PROGRAMI

Bu arada Muhasebat Genel Müdürlüğü, bütçe harcamalarında sapma gösteren kuruluşların anında belirlenmesi için ''Sapma Programı'' üzerinde çalışıyor. Kasım ayı başında uygulamaya konulması planlanan bu program ile aynı bölgede, aynı dönemde benzer işleri yapan kamu kuruluşlarından standart giderlerin üzerinde harcama yapanlar, hemen tespit edilecek. Örneğin Balıkesir'de herhangi bir ilçenin 2 ayrı köy okulundan birinin, kış aylarında öğrenci başına yakıt masrafının, iklim şartları da dikkate alınarak hazırlanan harcama standartlarının üzerine çıkması halinde, Milli Eğitim Bakanlığına olay aktarılacak ve bunun nedeni hakkında bilgi istenecek. Gelen yanıtın tatmin edici bulunmaması halinde Muhasebat Kontrolörleri ya da Sayıştay tarafından bu birimlerle ilgili harcama denetimi yapılacak.

BELEDİYELERİN VARI YOĞU ORTAYA DÖKÜLECEK

Muhasebat Genel Müdürlüğünün bir diğer projesi ile de, beldeler dahil, Türkiye'deki bütün belediyelerin varı, yoğu ortaya dökülecek. Genel Müdürlük, İçişleri Bakanlığı kanalıyla bütün belediyelerden 2006 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin bütçe verilerini bu ay sonuna kadar göndermelerini istedi. Belediyelerin gelirleri, giderleri, banka hesapları, borç ve alacakları, arazi, arsa ve demirbaş durumları gibi bilgilerin yer alacağı bu veriler, daha sonra da 3'er aylık dönemler halinde Maliye Bakanlığına iletilecek. İleride bu veriler, elektronik ortamda, aylık toplanmaya başlanacak. Muhasebat Genel Müdürlüğü, bütün belediyelerin bütçe verilerini değerlendirerek, genel bir tablo ortaya koyacak. Büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere bazı belediyelere ilişkin ayrıntılı tablolar da hazırlanacak. Uluslararası Para Fonunun (IMF) da ısrarla derlenmesini istediği bu tablolar, daha sonra internet ortamında kamuoyunun bilgisine sunulacak.