BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,75
ALTIN 2.439,48
HABER /  DÜNYA

BM'den Suriye için yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler'in insani yardım kuruluşları, Suriye krizinden etkilenen kişilere uluslararası toplumdan daha fazla destek çağrısı yaptı.

Abone ol

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetim Başkanı Fuat Okay, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchetor ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban AFAD’da düzenlenen basın toplantısında Suriye’ye yapılan yardımlar konusunda açıklama yaptı.

Toplantıda gazetecilerin, “Başbakan, Suriye ve Mısır’da yaşananlardan dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yüklendi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusunu üzerine UNICEF Temsilcisi Abulaban, “Güvenlik konseyi maalesef bir çözüm bulamadı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’nin bir an önce çözüm önerisi ve sonuca ulaşmasını istiyoruz.” dedi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Batchetor da BM’nin kurulma amacına işaret ederek, “Bizlerin farklı amacı var. Biz insani yardım olarak en büyük yardım çağrısını yaptık. 40 bin Suriyeli mülteciler Kuzey Irak’a sığındığında onlar için bir şey yoktu. Onlar için şehir kenti yaptık. Çözüm; güvenlik konseyinin yapacağı bir şey.” ifadelerini kullandı.

Başbakan’ın dün katıldığı bir TV programında, 'Yeni bir BM kurma' çağrısının sorulması üzerine Ayman Abulaban, Başbakanın çağrısını saygıyla karşılayarak, bu mesajı diğer ülkelerin alıp cevap vermesi gerektiğini kaydetti.

Suriye’de kimyasal silah kullanılması üzerine Türkiye’de sınıra yakın yerlerde tedbir alınıp alınmaması konusundaki sorulara cevap veren AFAD Başkanı Okay da “Biz daha önce tahmin etmiştik. Olayın insani boyutunda sınır illerinde gerekli tedbirler alındı. Özellikle kapılarda ekiplerimiz var. Suriye’de kimyasal silahtan etkilenip Türkiye’ye gelenlerin olabileceği tahmini üzerinde hassasiyetle çalışılıyor.” diye konuştu.