BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

BM'de Filistin'den tarihi zafer

Filistin'in Birleşmiş Milletler'e yaptığı başvuru kabul edilecek mi?

Abone ol

Filistin'in BM'deki ''gözlemci kuruluş'' olan statüsü ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsüne yükseltildi.

YAHUDİLER'DEN FİLİSTİN'E GÖRÜLMEMİŞ DESTEK... TIKLAYIN

Yapılan oylamada 138 ülke evet, 9 ülke ise hayır oyu kullandı. 41 oy ise çekimser yönde kullanıldı.

BM Genel Kurulu'ndaki toplantıda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir konuşma yaptı."BM'ye tarihi bir hatayı düzeltmek için geldik" diyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

BM'NİN KARARI CLINTON'U FENA KIZDIRDI... DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

"Filistin, geleceğine sahip çıkmak için mücadele ediyor. Filistin tam üye olana kadar adalet yerini bulmayacak. Filistin'in statüsünün yükseltilmesi barış sürecinin önünü açar. İsrail'in Filistin'i reddetmesi mantıklı değil. Filistin bugün olmayacak da ne zaman üye olacak, biz Gazze'den Batı Şeria'ya Filistin'in yanındayız."

Konuşmaların sonunda yapılacak oylamada Filistin'in statüsü salt çoğunluğun desteğini sağlaması durumunda üye olmayan gözlemci devlet statüsüne yükselecek.

ABDULLAH GÜL'DEN KUTLAMA... DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

ÖNCE BASKI SONRA TEHDİT

Filistin'in BM'ye "gözlemci devlet" statüsü için başvurusuna saatler kala ABD, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı bu kararından vazgeçirmek için yoğun çaba harcadı.

ABD'DEN FİLİSTİN'E TEHDİT... DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

İSRAİL'E ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ YOLU

BM’de üye olmayan gözlemci devletlerin “egemenliği” tanındığından, Filistin için bu sıfat büyük önem taşıyor.

BM’de şu anda “üye olmayan gözlemci devlet” statüsüne sahip tek devlet Vatikan. BM toplantılarına ve Genel Kurul çalışmalarına “gözlemci” olarak katılma hakkına sahip. Filistin’in yeni statüsüyle BM kuruluşlarına katılımının önü açıldı. Böylece İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yürütülen yerleşim faaliyetleri, askeri saldırıları gibi konularda Filistin’e Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurma imkânı doğdu.

İLK KUTLAMA TÜRK EVİ'NDE YAPILACAK

Bugünkü oturuma katılmak için New York’a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la görüştü. Davutoğlu’na teşekkür eden Filistinli mevkidaşı Riyad Maliki, oylamanın ardından ilk kutlamayı da Türkevi’nde yapacaklarını söyledi.