BIST 9.708
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.440,00
HABER /  DÜNYA

Filistin Türk halkına minnettar

Filistin'in yeni bir statü kazanması New York'ta Türkevi'nde verilen resepsiyonla kutlandı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'in 138 "evet" oyuyla BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazanmasına ilişkin, "Bu sonuç, uluslararası toplumun bir çağrısıdır" dedi. 

Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazanmasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın katılımıyla New York Türkevi'nde resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyonda konuşan Davutoğlu, bu binada çok resepsiyona katıldıklarını ancak bu akşamkinin en anlamlı ve en tarihi resepsiyon olduğunu belirterek, "Bu Filistin halkının zaferidir. Bu zafer, Filistin halkının kutsal toprakları için hayatlarını veren şehitlerindir. Hayatını verenleri, yakınlarını, Batı Şeria'da ve de Gazze'de yaşayan bütün Filistinlileri selamlıyorum" dedi.

Kararın 138 oyla kabul edildiğini hatırlatan Davutoğlu, "Bu sonuç, uluslararası toplumun bir çağrısıdır. Öte yandan sadece 9 ülke hayır oyu verdi. Bu sadece bir başlangıç. İnşallah Filistin'in bayrağının bütün BM kuruluşlarında tam üye olarak dalgalandığını da göreceğiz" diye konuştu.

Abbas'a, Türkiye'nin her zaman Filistin halkının yanında ve tarafında olacağını söyleyen Davutoğlu, "Çünkü sizin tarafınız tarihin doğru tarafında" dedi.

Davutoğlu, konuşmasının ardından "BM üyesi Filistin Devleti'nin Başkanı" Mahmud Abbas'ı konuşmasını yapması için mikrofona davet ettiğini söyledi.

TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yaptığı konuşmada, bugünün kendileri için tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Filistin'in haklarını barış ve müzakere yoluyla elde edeceklerine söz verdiklerini kaydeden Abbas, hedeflerine ulaşmak için barış yoluyla mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Uluslararası toplumun kendilerini desteklemesinden dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getiren Abbas, "Bu özel güne Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Türk halkına bugün bizimle omuz omuza durdukları için teşekkür ediyorum" dedi.

Yarın kendileri için yeni bir yolun başlayacağını vurgulayan Abbas, "Bu akşamki mutluluğumuzu gölgelemek istemem ama önümüzdeki yol meşakkatlerle dolu olacak. Şimdi Filistin uzlaşısının zamanı" diye konuştu.

FİLİSTİN'DE YAŞANAN TABLO HUKUKİLEŞTİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvurma hakkını kullanmaması için yapılan baskılara ilişkin, "Bunu kullanmasını istemeyenlerin İsrail'e de dönüp artık şu yerleşimleri durdur da Filistin Devleti bu yola başvurmasın demeleri lazım" dedi.

Davutoğlu, New York Türkevi'nde gazatecilere yaptığı açıklamada, Filistin'in daha önce BM'de devlet statüsüyle yer almadığını kaydederek, son yıllarda Türkiye'nin de açık desteğiyle ciddi bir sürecin başladığını vurguladı.

Alınan kararla "Filistin otoritesi" yerine artık "Filistin Devleti"nin olacağını belirten Davutoğlu, "Artık BM'de özel statüye sahip bir Filistin Devleti var" dedi.

Filistin'in yarın sabahtan itibaren "Filistin Devleti" unvanını kullanmaya başlayacağını ifade eden Davutoğlu, "Bu önemli bir aşama. Bu artık ortada bir devlet vakasının olduğu ve bir devletin toprağının işgal edildiği gerçeğinin gözardı edilemeyeceğini gösteriyor. Tablo bu şekilde hukukileşmiş oluyor" diye konuştu.

138 "evet" oyunu da değerlendiren Davutoğlu, "Bu şu demektir: Uluslararası toplum kahir ekseriyetiyle artık Filistin davasını bir BM davası olarak benimsemiş demektir. Bu kadar yüksek bir oy oranını bir çok kişi beklemiyordu" dedi.

Bu oy oranının Filistin halkının zaferi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çok büyük ıstıraplar çekmiş olan Filistin halkı, bu uğurda şehitler vermiş olan Filistin halkı bugün ilk defa BM'den elle tutulur bir netice almış oldu" diye konuştu.

BASKIYLA BARIŞ KURULMAZ

Gazetecilerin, bazı ülkelerin Filistin'den Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurmamasını istediğini hatırlatarak, "bu konuda verilen bir söz var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu şunları söyledi:

"Hayır öyle bir garanti verilmedi. Verilmesi de doğru değil. Filistin devleti, üye olunan statüyle, devlet olarak kabul edildiğinde doğacak haklarını her an kullanma hakkına sahiptir. Ama bunu kullanır ya da kullanmaz bu Filistin yönetiminin, Filistin Devleti'nin vereceği bir karar. Bunu kullanmasını istemeyenlerin İsrail'e de dönüp artık şu yerleşimleri durdur da Filistin yönetimi, Filistin Devleti bu yola başvurmasın demeleri lazım. Sürekli dönüp Filistinlilere baskı yapmakla bölgede barış kurulmaz. Hep Filistinliler üzerine baskı uygulandı hep onlara 'müracaat etmeyin başınıza şu gelir, şunu yapmayın şu sonuç doğar' dendi. Peki İsrail'in yaptığı hukuk dışı uygulamaların müeyyidesi ne? O müeyyide yok. Şimdi bir müeyyide doğmuş oluyor aslına bakarsanız. Yani Filistin Devleti bu işlenen suçlar dolayısıyla mahkemeye başvurabilir. Başvurur mu? O, onların vereceği karar. Kimse artık bundan sonra böyle bir sınırlama getiremez."

ÖNCELİK FİLİSTİN

Yarından itibaren öncelikle Filistinliler arasında bir uzlaşı sürecinin başlaması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Bugün Filistinliler için bir düğün günüdür bir bayramdır. Ama bütün Filistinlilerin bunu kutlayabiliyor olması lazım. Dolayısıyla önemli olan Filistinliler arasındaki birliğin beraberliğin sağlanması" dedi.

BM'de hukuki bir karar alındığını belirten Davutoğlu, bunun alana da yansıması ve Filistin Devleti'nin sınırlarının belli olması ve bu sınırlara herkesin saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ilk ziyaretlerden birisini de Türkiye'ye yapmayı planladığını sözlerine ekledi.