BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Birleşmiş Milletler'den Yemen için son dakika acil toplantı!

Birleşmiş Milletler ateşkes gözlem ekibi, Yemen'in Hudeyda liman kentinde ateşkes anlaşmasını ihlal eden taraflar gündemi ile ilk toplantısını düzenledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ateşkes gözlem ekibi, Yemen’deki liman şehri Hudeyda’da ilk toplantısını düzenledi. Toplantının ardından adının gizli kalmasını istemeyen bir yetkili, 'İyi sonuçlar çıkmasını umuyoruz' açıklamasında bulundu.

İsveç'te 6 Aralık'ta başlayan, 13 Aralık'ta sona eren müzakerelerin ardından Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı ve kenti için, tarafların anlaşmaya vardığı duyurulmuştu. Hudeyde ve çevresi için varılan ateşkes bozulunca BM devreye girdi.

Yemen haritası Hudeyda Limanı kimin elinde?
yemen hudeyda limaniÜlkenin en büyük liman kenti Hudeyda isyanci Şii Husilerin elinde. Taraflar Hudeyda'da karşılıklı saldırıları durduracağını açıklamıştı ancak ateşkes ihlal edildi. Savaştan önce Yemen'in gıda ithalatının %90'ı bu limandan yapılıyordu. Ticari ithalatın aylık bazda 55 bin metrik ton azaltığına dikkat çeken Save the Children, bu miktarın 2.2 milyonu çocuk olmak üzere 4.4 milyon kişinin ihtiyaçlarına denk geldiğini belirtti.

Yemen'deki durum
Yemen'de üç yıldan uzun süredir Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon birliklerince desteklenen hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

Yemen açlıktan ölüyor çocuklar bir deri bir kemik son duruma bakın