BIST 9.884
DOLAR 32,54
EURO 34,95
ALTIN 2.456,41
HABER /  GÜNCEL

Bir fincan kahvenin bedeli

Okuduklarınıza inanamayacaksınız. Bir fincan kahve elde etmek için harcanan su miktarı dudak uçuklatacak cinsten

Abone ol

Bir fincan kahve için 140, bir hamburger için 2 bin 400, bir kilogram buğdayın üretimi için de 1 ton su harcandığını biliyor muydunuz?

Türkiye'de suyun vahşi kullanımını eleştiren Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği Başkanı Abdurrahman Güngör, bir fincan kahve için 140 litre, bir hamburger için 2 bin 400 litre, bir kilogram buğdayın üretimi için de 1 ton su harcandığını söyledi. Güngör, Türkiye'de sulama yapılan arazilerin sadece yüzde 7'sinde damla sulama kullanıldığına dikkati çekti.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu iklim kuşağındaki ülkelerde tarımsal üretimin esas dönemi olan nisandan sonraki aylarda yağışların az olması nedeniyle mevcut su kaynakları kullanılarak sulamanın yapıldığına işaret eden Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği Başkanı Abdurrahman Güngör, Türkiye'nin hükümetlerin tarım politikaları yüzünden bu konuda geri kaldığını açıkladı.

Güngör, tarımın temelinde su yatan canlı bir sanayi olduğuna dikkat çekti. Güngör, "Bir fincan kahvenin size gelene kadarki aşamasında 140 litre suya ihtiyacı var. Bir hamburgerin önümüze gelene kadar 2 bin 400 litre suya ihtiyacı var. Bir kilo buğdayın üretimi için 1 ton suya ihtiyaç var. 1 kilo et için de 16 ton suya ihtiyaç var. Tüm tarımsal uğraşların temelinde su yatar" dedi.

"Biz Türkler suyu araya araya Orta Asya'dan kalkmış buralara gelmişiz" diyen Abdurrahman Güngör, "Maalesef kuru tarım hala genel tarım arazilerinin yüzde 82'sini kapsıyor. Yani yüzde 18'i sulanıyor. Böyle bir ülkenin tarım politikasını yürütmesinin hiçbir manası yok. Onun için tamamıyla yağmur ve sürprizlere kalmış bir tarımda bir yıl et, bir yıl domates, bir yıl buğday kayboluyor" diye konuştu.

'GAP'TA DAMLA SULAMA ZORUNLU OLMALI'

Salma sulamada verilen 100 litre suyun 30 litresini bitkinin aldığını ve 70 litresinin boşa gittiğini kaydeden Abdurrahman Güngör, şunları söyledi:

"Damla sulamada verimlilik yüzde 95'tir. Bugün Türkiye'de sulanan tarım arazilerinde sadece yüzde 7 damla sulama, yüzde 17 yağmurlama kullanılırken, yüzde 76'sında vahşi sulama yapılıyor. Mesela Harran Ovası. GAP'a 32 milyar dolar yatırmamız lazımdı, şimdiye kadar 23 milyar dolar yatırdık. Bu suyun tarlaya getirilişi milyonlarca liraya mal oluyor ve salma sulama yapılıyor. Saldım çayıra mevlam kayıra. GAP'da damla sulama zorunlu hale getirilmeli ve çiftçi bilinçlendirilmeli"

Güngör, tarım sektörüne hükümetlerin üvey evlat gibi baktığını söyledi.