BIST 8.796
DOLAR 32,34
EURO 35,09
ALTIN 2.238,07
HABER /  GÜNCEL

BDP'den bir ilk: Kutlu Doğum Haftası mitingi!

BDP ve DTK'nın düzenlediği Kutlu Doğum Haftası kutlaması bölge açısından bir ilk anlamına gelirken, başta Ahmet Türk olmak üzere BDP kutlamaya tam kadro katıldı...

Abone ol

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Barış Demokrasi Partisi (BDP), ilk kez kutlu doğum programı düzenledi.

DTK ve BDP’nin düzenlendiği Kutlu Doğum Haftası kutlamaları, Newroz Parkı’nda yapıldı. 15 bin kişinin katıldığı kutlamalar, İslam şehitleri için saygı duruşu ve Fatiha okunuşu ile başladı. Katılımcıların yoğunlukla kadınlardan oluştuğu gözlenirken, alanda bulunan çok sayıda kadın Kürtçe ilahi ve mevlidi dinlerken gözyaşı döktü.

HÜDA-PAR'A ALTERNATİF OLDU

Bölgedeki Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri Hizbullah kökenli olduğu iddia edilen Hüda Par tarafında organize ediliyordu. Kürt siyasetinin Demokratik İslam Kongresi için son hazırlıkları yaptığı günlere denk gelen Kutlu Doğum Haftası ilk defa BDP tarafından organize edildi.

ccc.20140420131345.jpg

BDP TAM KADRO KATILDI

DTK Eşbakanı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbakanları Gültan Kışanak,Fırat Anlı, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ve çok sayıda davetli de Kutlu Doğum Haftası kutlamalarında hazır bulundu.

Kutlamanın yapıldığı Newroz Parkı alanında, Kürtçe- Türkçe, "İslamiyet adalettir, İslamiyet barıştır, İslamiyet hoşgörüdür, İslamiyet kardeşliktir", "Zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır", "Zulme karşı mazlumun yanında yerinizi alınız", "Hz. Muhammed Mekke'de direniş, Medine'de adalet, Hudeybiye'de barıştır" "Hz. Muhammed'in doğuşu kutlu olsun" yazıları yer aldı.

bbb.20140420131331.jpg

TÜRK: ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SÜNNETTİR

Kutlamalarda bir konuşma yapan Ahmet Türk, özgürlük mücadelesinin sünnet olduğunu ifade etti. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğumunun bütün halklara kutlu olmasını dileyen Türk, bütün dinler, bütün inançlar insanlar için önemine vurgu yaptı. Türk, “İslamiyet, birlik, eşitlik, adaleti getirmiştir. Kur'an’da zulme karşı, güzel ahlak için çok şey vardır. Kur'an-ı Kerim’de en başta Habil ve Kabil’den bahsetmiştir. Kardeşlerin birbirini öldürmesini eleştirmiştir. Hz. Musa halkının özgürlüğü için büyük bir direniş sergilemiştir. Bugün görüyoruz İslamiyet’te kardeşlik ve doğruluk vardır. Hz.Muhammed, Mekke’den Medine’ye gittiğinde ezanlar okumuştur. Bilal-i Habeşi siyah, zenci biri İslam adına bütün İslam halkını namaza davet emiştir. Bu çok önemli bir örnek ve mesajdır. Siyah ve beyaz aynıdır demiştir. Kuran’da yine bir ayette Allah demişti; 'Ben bütün insanları, ulusları, dilleri, kabile, aşiretleri ayrı ayrı yarattım ki kendilerini tanısınlar, haklarını tanısınlar, birbirlerine destek versinler.' Bunlar toplum yaşamı için çok önemli şeylerdir. Yine Resulullah Medine anlaşması için bunu dile getirmiştir. Herkes inancında, dilinde, yaşamında hürdür. Herkes birbirine önem vermelidir. Biz bunları görüyoruz. Resulullah'ın ne kadar insanlara kıymet verdiğini biliyoruz. Resulullah hiçbir zaman sadece Müslümanlar dememiştir ey insanlar demiştir. Hz. Muhammed şunu diyor; 'Zulme karşı sessiz kalmayın' diyor” şeklinde konuştu.

ahmetturk.jpg

“BİZİM İNANCIMIZ HERKESTEN FAZLADIR”

Türk, konuşmasında, Kürtlerin İslam dini ile ilişkilerine de değinerek, “Biz ulusumuza, halkımıza, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Biz sahip çıkmazsak dindar değiliz ve Resulullah’ın demek ki yolundan gitmiyoruz. İslam’daki sünnet olan, zulme karşı çıkmalıyız. Bugün de Kürt halkı İslamiyet’i yaşamında büyütüyor. Bizim inancımız herkesten fazladır. Kendilerine Müslüman diyen ve din yolundan gidenler Kürtleri inkar ediyorlar ve Kürt haklarını tanımıyorlar. Bu Resulullah’ın yoluna karşı bir şeydir. Çok iyi bilmeliyiz ki, özgürlük mücadelesi sünnettir. Özgürlük mücadelesi Kur'an-ı Kerim’in yolundadır. Kur'an-ı Kerim de bize bunu emretmiştir. Adalet ve haksızlığa karşı inanç sahipleri durmalıdır diyor. Hz. Muhammed’in doğumunu kutluyoruz. Bütün İslam alemine kutlu olsun diyoruz” dedi.

Ahmet Türk’ün konuşmasının ardından etkinlik, Kürtçe-Türkçe ilahi okunmasıyla son buldu.

3.20140420131252.jpg