BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

BDP Avrupa ülkesinde olsaydı

Gazeteci-yazar Taha Akyol, teröristlerle kucaklaşan BDP'lilere ETA'yı kınamayan ve kapatılan Herri Batasuna Partisini örnek verdi.

Abone ol

Gazeteci Taha Akyol; A Haber'de yayınlanan “Canan Barlas ile Gündem” programında Tuba Kalçık'ın Türkiye’de demokratikleşme, insan hakları ve sivilleşme ile ilgili sorularını yanıtladı.

Herhangi bir Avrupa ülkesinde olsa, BDP'nin kapatılacağını ve bu kapatmayı da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin onaylayacağını söyleyen Akyol, şunları söyledi:

"HERHANGİ BİR AVRUPA ÜLKESİNDE BDP KAPATILIRDI"
"Türkiye demokratikleşme açısından çok büyük mesafe kaydetti. Türkiye'de özgürlüklerin bundan 10 sene önce, tahmin edilemeyeceği kadar geliştiği alanlar vardır. Kürt meselesi ile ilgili Türkiye'de bir Söz ve ifade hürriyeti bakımından bir özgürlük problemi kalmamıştır. Türkiye'nin tarihle yüzleşmesinde, Türkiye'nin askeri vesayeti eleştirmesinde ileri derecede demokratik özgürlükleri kullanır duruma geldik. Özgürlüğün problemli gözüktüğü alanlar, terörle ilişkili alanlardır. Bu dünyada da son derece problematik bir alandır. Mesela, herhangi bir Avrupa ülkesinde olsaydı BDP kapatılırdı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu kapatmayı onaylardı. Nitekim İspanya'da Herri Batasuna Partisi ETA terörünü kınamayı reddettiği için kapatıldı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi demokrasilerde teröre karşı durmak, terörü eleştirmek bir etik görevdir diyerek bu kapatmayı onayladı. Ben bununla BDP kapatılsın demiyorum, aksine BDP kapatılmamalı. BDP'yi kapatmak, daha tahripkâr sonuç doğuracağı için siyasi bakımdan kapatmamak daha doğru bir tavır olur. Fakat özgürlük açısından baktığımızda ağızlarına gelen her şeyi söylüyorlar. Dolayısıyla, Türkiye'de özgürlüğün bundan 10-15 sene önce düşünemeyeceğimiz kadar geliştiği alanlar var."