BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
HABER /  SEÇİM

Başbakanlık koltuğuna kim oturacak?

Tayyip Erdoğan’ı Çankaya Köşkü’ne taşıyan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından sıra 0002 plakayı kullanacak yeni başbakanın kim olacağı sorusuna geldi.

Abone ol

Dünkü seçimlerin ardından kulisler hareketlenirken, gözler de Erdoğan’ın son kez başkanlık edeceği Ak Parti’nin bugünkü MKYK toplantısına çevrildi.

MKYK toplantısında, Erdoğan’dan sonra partinin ve hükümetin başına geçecek ismin belirleneceği AK Parti Kongresi’nin tarihinin de netleşmesi bekleniyor.

GÜL'DEN ÖNCE TAMAMLAMAK İSTİYOR

Kulislerde, Erdoğan’ın bu süreci, Abdullah Gül’den cumhurbaşkanlığını devralacağı 28 Ağustos’tan önce tamamlamak istediği konuşuluyor. Ancak Erdoğan’ın hem parti liderliğinin hem de başbakanlığının 28 Ağustos’a kadar sürmesi nedeniyle kongrenin devir teslimden sonra eylül ortası ya da ekim başına kalabileceğinden de söz ediliyor.

BAŞBAKAN ADAYLARI KİMLER?

Yeni başbakanın kim olacağı konusunda ise birçok isim konuşuluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adları öne çıkarken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun isimleri de önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere kadar ‘ara dönem başbakanlığı’ için geçiyor.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Erdoğan’ın yeni başbakan konusundaki tercihi bir erken seçim olasılığını da gündeme getirecek. Erdoğan’ın da bu olasılığa göre başbakanlık için bir tercihe gidebileceğinden söz ediliyor. Yeni başbakanın performansına da bağlı olması beklenen baskın seçimin kasım sonu ya da aralık başında olabileceği belirtiliyor. Ancak parti kulislerinde, ara dönem için bir başka isim gündeme gelse de sonunda partinin başına Abdullah Gül’ün geçmesinin en güçlü seçenek olduğu konuşuluyor.

ERDOĞAN'IN İKİ VEKİLİ OLACAK

Erdoğan'ın genel başkanlığının düşmesinden sonra olağanüstü kongreye kadar Ak Parti Genel Başkan Vekili'nin Mehmet Ali Şahin olması bekleniyor. Erdoğan'ın başbakanlığının düşmesinden sonra yeni hükümetin güven oyu almasına kadar olan sürede ise Başbakan Vekili Bülent Arınç olacak.