BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'dan 'la havle' önerisi

Başbakan Recep tayyip Erdoğan Karayolları Güvenliği konulu toplantıda trafik sorununa değindi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan trafikte kuralları hiçe sayanları alkollü araba kullananları eli silahlı teröristlere benzetti. Trafikte la havle demek yerine hemen el frenini çekip kavgaya karışanlara dikkat çeken Erdoğan alkolün zararlarına da değindi.

Başbakan Erdoğan'ın, 'Karayolları Güvenliği' toplantısında konuşma yaptı. Konuşmasından satırbaşları... 

Türkiye'de 2002'de trafiğe kayıtlı araç sayısının 8 milyon 600 adet iken bugün bu rakamın 17 milyon 143 bine çıktı. 

Sürücü ve araç sayısı yılda 1'er milyon olarak artıyor. Bu durum trafikte denetimin sağlık hizmetinin güvenliğinin önemliğini ortaya koyuyor.

Toplumda insan odaklı bir trafik anlayışının da önemi ortaya çıkıyor. 76 milyonun hemen tamamı sürücü olarak yaya olarak yolcu olarak trafiğin bir unsuru oluyor. 

Öyle insanlar var ki sürücü koltuğuna oturduğunda direksiyon ruh halini değiştiriyor. Yaya iken selamlaşan insanlar araç başında iken değişiyor. Şehirler bakıyorsunuz artık insanlar için değil araçlar için planlanıyor. Yaya yolu mu araç yolu mu dendiğinde araçlar öne çıkıyor.

Robotların dünyayı kontrol edeceği bize hep bilimkurgu unsuru gibi anlatılırdı. bugün bakıyorsunuz ki insanlar cep telefonların otomobillerin kölesi oldu. İnsanların kendi eliyle yaptığı ucube tarafından öldürülmesi görülüyor. 

Şu an insan kendi ürettiği araçlar tarafından katledililr hale geldi. Ürettiğimiz seyahat ettiğimiz arabalar can alan  hale geldi.

Biz büyürken araçların kölesi haline gelen değil büyüdükçe araçları kontrol eden bir anlayışta olmalıyız.

İnsan kendisini makineye göre değil makine kendisini insana göre ayarlayacak. Şehirler araçlara göre değil, insanlara göre şekillenecek.
 
Can yakan iki sorunumuz var Bunlardan biri terör. Diğeri ise trafik sorunu. Trafik terörünün silahlı bölücü örgütten daha çok can aldığını görürsünüz.

Araç sayısındaki artışa rağmen kaza sayısını azaltmak kolay olmadı. pek çok yatırım gerçekleştirdik. Bölünmüş yol yapımında tarihi başarılara imza attık.

79 senede 6100 km bölünmüş yol varken biz 10 yılda 17100 km bölünmüş yol ekledik. 

Kazalarda şoförlerin yanında alkol şişelerini de gördüğümüzde alkollü araç kullananla alkolsüz kullananın arasındaki fark.

Daha da üzüntü verici olanı trafikte en ufak bir sürtüşmede La havle çekmek yerine el frenini çekerek kavgaya tutuşmaya uyumlu şoförler var. Buna da dikkat etmemiz lazım

Alkollü araç kullananı eli silahlı canavara benzetiyorum. Alkolsüz kullanansa masum. Biri deli dumrul gibi kullanıyor öbürü yolunda ilerliyor. Ancak alkollü sürücü bi kaza yapıyor yoldan atlayıveriyor.

Dindar olduğumuz için bunu yasakladığımız konuşuluyor. Din bazı şeyleri emrediyor. Buradaki güzellikleri almak yanlış mı? Bu güzellikler insanın hayrınaysa yanlış mı? Bir gece bakarsınız ki 20 yaşındaki genç kızınızın acı haberi gelir size.

Böyle bir haberi almak insani ne denli huzursuz ettiği ortadadır. Anne olmak, baba olmak kolay değil. 

Araçlarda en fazla 10 yal bilemediğin 15 yaş. Araçların yenilenmesine imkan hazırlıyoruz. Bu güne kadar bu adımları atamaya çalışıyoruz. Yollarımızda güvenlik seviyesi düşük araçlar görmek istemiyoruz.

 Yayaya yeşil ışık yanarken deği karşıya geçmekte zorlanan, araba çarpan insanımız var.