BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık affı savundu

Kıyı katillerine af öngören yasa taslağına eleştiriler artıyor. Bakanlık ise kıyı affı konusunda ısrarlı.

Abone ol

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kıyı Kanunu'nda değişiklik öngören çalışmanın, 'kıyıların tamamen halka açılmasını sağlamaya yönelik' olduğunu duyurdu. Bakanlık, taslak ile ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, taslağın, kıyıların tamamen halka açılmasını sağlamak amacına yönelik olduğu ve bu doğrultuda kıyıların tamamen devletin hüküm ve tasarrufu altına geçebilmesi için düzenlemeler öngördüğü belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, kıyı planlarıyla birlikte fizibilite raporu şartının getirilmesinin nedeninin de 'kıyı yatırımlarında bir disiplin oluşturmak, gerçekten yatırım yapacaklar ile spekülatif hareket edenleri ayırmak' olduğu ifade edildi.

Yasa taslağının içeriği
Bayındırlık Bakanlığı'nın Kıyı Yasası'nda değişiklik yapmak üzere hazırladığı yasa taslağının, kıyılarda yeni yapılaşmaya izin verirken, mevcut kaçak yapılara da af getirdiği belirtiliyor.

Kıyı Yasası’na ‘yatırımcı’ ve ‘fizibilite raporu’ gibi yeni kavramlar getiren taslakla, tüm kıyılar yerli ve yabancı yatırımcıların hazırlayacağı fizibilite raporları doğrultusunda Bayındırlık Bakanlığı aracılığıyla yapılaşmaya açık alanlar haline getirilebilecek.

Kıyılarda köprü, karayolu, demiryolu, hava meydanı, terminal, gar, lokanta, çay bahçesi, sergi üniteleri ve idare binaları yapılmasını sağlayacak taslakta, ‘yatırımcının, mevzuata uygun olarak, fizibilite raporu ile birlikte imar planı teklifi hazırlaması’ olanağı da getiriliyor.

‘Sahil şeridinde planlama ve yapılaşma’ başlık olarak yasaya sokulmak istenirken, kıyılarda günübirlik turizm yapı ve tesislerin kurulabilmesi olanaklı hale gelecek.

Taslakla, bakanlıkça onaylanan uygulama imar planına göre ‘kıyı, su alanı ve doldurma yoluyla kazanılan araziler üzerinde yapı ve tesislerin yapılabilmesi’ Maliye Bakanlığı’ndan alınacak izne bağlanıyor.