BIST 9.932
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.448,28
HABER /  DÜNYA

Avrupa'yı sallamaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği ile Yunanistan arasındaki borç krizi derinleşirken, Çipras hükümeti Avro bölgesinden çıkmaya hazırlanıyor.

Abone ol

İddiaya göre, Avrupa Merkez Bankası yetkilileri Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkışı için hazırlık yapıyor.

Alman Der Spiegel dergisi kulis bilgilerine dayandırdığı haberinde, ECB yetkililerinin, Avrupalı ortaklarıyla görüşmelerini sürdüren Yunanistan'ın 19 üyeli Avro Bölgesi'nden çıkışı için hazırlık yaptığını öne sürdü.

Söz konusu haberde, "Bu amaçla, ECB çalışanları diğer ülkelerin Avro Bölgesi’nde ne şekilde bir arada kalabileceklerine dair acil durum planları hazırlıyor" ifadesi kullanıldı.

AVRO DEĞER KAYBETTİ

ECB'den konuya ilişkin resmi açıklama yapılmazken, AA muhabirinin ulaştığı ECB Basın Sözcüsü William Lelieveldt, konuyla ilgili sorulara "Yorum yapmıyoruz" demekle yetindi.

Avro Bölgesi maliye bakanlarının TSİ 17.30'da Yunanistan’ın başvurusunu görüşmesi bekleniyor. Yardım anlaşmaları Yunanistan ile Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında imzalanan yardım anlaşmaları, krediler karşılığında Yunanistan’ın aşamalı olarak yerine getirmesi gereken bir dizi yükümlükler içeriyor. Avrupalı kreditörler, Yunanistan'la mali program konusunu yeniden müzakere etmek için, Atina’nın yardım anlaşmaları (Memorandumlar) kapsamında üstlendiği sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda temel prensipleri kabul etmesini istiyor. Yunan hükümetiyse yeni anlaşma sağlanıncaya kadar, “Kredi Sözleşmesi” olarak adlandırdıkları finansal bölümle ilgili maddelerin 6 ay süreyle uzatılmasını talep ediyor.