BIST 9.886
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.449,23
HABER /  DÜNYA

Avrupalı siyasiler BDP'ye seslendi

Çukurca saldırısını kınayan Avrupalı siyasîler, BDP'yi de terörle arasına mesafe koymaya çağırdı...

Abone ol

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci siyasî grubu Sosyalistlerin Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, BDP'ye seslenerek, "Meclis'te PKK'nın uzantısı olmaya son verin" dedi.

Sadece Sosyalistlerde değil, Avrupa'da BDP ile ilgili derin bir hayal kırıklığı yaşandığını vurgulayan Swoboda, "BDP Kürtlerin Meclis'te sözcüsü mü, yoksa PKK'nın Meclis'teki uzantısı mı olacak, artık karar vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

PKK ZARAR VERİYOR

Zaman gazetesinden Selçuk Gültaşlı'nın haberinde Avrupalı siyasetçilerin tepkisine yer verildi. Bir başka sert tepki de Avrupa Parlamento-su'nun üçüncü büyük grubu Liberallerden geldi. Liberal Grup Başkan Yardımcısı ve gölge Türkiye raportörü Alexander Graf Lambsdorff, terör saldırılarının hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını söyledi. Türk hükümetinin sert şekilde mukabele etmesinin mecburiyet haline geldiğine işaret etti. PKK'nın 'Kürtlerin dertlerine derman olmadığı' gibi onlara zarar verdiğini belirten Lambsdorff, terör örgütüne destek veren siyasîlerin kendilerini 'temize' çıkarmaları gerektiğini vurguladı.

REFORMLAR VE YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI DEVAM ETTİKÇE

BDP'nin bu şartlar çerçevesinde bölgeselleşme ve hatta kısmi otonomi taleplerini de gündeme getirebileceğine işaret eden Swoboda, "Bölgeselleşme olabilir ama sadece güneydoğu için değil, bütün Türkiye için. Türkiye'nin bütünlüğüne saygılı olduktan ve ayrılma gibi hiçbir hedeflerinin olmadığını ikrar ettikten sonra kısmi özerklik de talep edebilirler." açıklamasını yaptı. Türkiye'nin askeri harekatını 'anlayabildiğini' dile getiren Swoboda, siyasi reformlar ve yeni anayasa çalışmaları devam ettikçe, Türkiye'nin sert cevabının 'anlayışla' karşılanacağına işaret etti. Türkiye'nin kendini müdafaaya müteallik meşru hakları olduğuna vurgu yapan Swoboda, Kürtlerin taleplerinin yeni bir anayasa ile teminat altına alınmasının ya da bu yönde ciddi teşebbüslerin görülmesi durumunda askeri operasyonlara tepkinin sınırlı kalacağını belirtti.