BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62
HABER /  GÜNCEL

Atilla için karar günü! Savcılık son anda neyi değiştirdi

Reza Zarrab davasında ABD'de yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulduğu eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması bugün Türkiye saatiyle 17.00’de yapılacak.

Abone ol

Hakan Atilla ilgili yapılacak duruşmada Hakim Richard Berman’ın karar vermesi bekleniyor. Ancak Amerikan ceza yasalarına göre belirlenen günde hakimin karara varamaması halinde karar duruşmasını ertelemesi ve yeni duruşma günü belirleme seçenekleri de bulunuyor.

KAÇ YIL CEZA ÇIKABİLİR?: Hakim Berman, beş hafta süren duruşmaların ve jürinin kararından ardından Atilla’nın karar duruşmasının 11 Nisan’da yapılacağını açıklamıştı. Ancak bu tarihten iki gün önce sürpriz bir kararla duruşmanın 7 Mayıs’a ertelendiği açıklandı. Berman, bir süre sonra bu tarihi de erteledi ve karar duruşmasının 16 Mayıs’ta yapılacağı açıklandı.

Jürinin, kendisine isnat edilen altı ayrı suçlamanın beşinden suçlu bulduğu Mehmet Hakan Atilla için verilebilecek maksimum hapis cezası toplam 105 yıl.

TARAFLAR ARASINDA CEZA TARTIŞMASI

Karar duruşması öncesinde taraflar arasında, Atilla’ya verilecek cezayla ilgili hukuki tartışmalar başladı. Ceza Gözetim Memuru Rebekah Dawson hakime sunduğu raporda, Atilla’nın 105 yıl maksimum hapisle cezalandırılmasını istedi.

Atilla’nın avukatlarıysa, Atilla’nın 105 yıl hapis cezası almasını öneren Rebekah Dawson’ın sunduğu gerekçelere teker teker cevap verip, müvekkillerinin tüm suçlardan azami hapisle cezalandırılamayacağını savundu. Avukatlar ayrıca 46 ile 56 ay arasındaki hapis cezasının normal olacağını belirtti ve hakimden kararında merhametli olmasını talep etti.

Sarraf soruşturmasını başlatan New York Güney Bölgesi Savcılığı, mahkeme yargıcına sunduğu dilekçede Atilla’nın 188 ay (15 yıl) hapis ve 50 ile 500 bin dolar para cezası verilmesini talep etti.

SAVCILIK CEZA TALEBİNİ DEĞİŞTİRDİ

Ancak savcılık dün mahkemeye son sunduğu yeni bir dilekçede, bir maddi hata yaptıklarını belirtti ve Atilla’nın mahkeme tarafından 168 ile 210 ay (14 ile 17,5 yıl) arasında bir hapis ceza verilmesini talep etti. Atilla’ya verilecek cezayla ilgili son kararı Hakim Berman verecek.

Atilla’nın hapis cezası verilmesi halinde Hakim Berman’ın kararını temyiz ederek bir üst mahkemeye başvuru hakkı var.

İRAN’A YÖNELİK YENİDEN YAPTIRIM KARARI ETKİLER Mİ?

New York Barosu avukatı ve dava sürecini yakından izleyen Arda Beşkardeş, Başkan Donald Trump’ın İran’a yönelik yaptırımların yeniden başlatılması konusundaki kararının Sarraf soruşturmasını daha da derinleştirebileceğini ve karar duruşmasında hakim karşısına çıkacak olan Atilla’nın durumunu da olumsuz olarak etkileyeceğini öne sürdü.

HAKİM ATİLLA’NIN KARAR DURUŞMASINDA TAKIM ELBİSE GİYMESİNİ İSTEDİ

Hakim Berman, yayınladığı yazılı emrinde, bugün yapılacak karar duruşmasında karşısına çıkacak Atilla’ya, cezaevi yönetiminin takım elbise sağlamasını istedi. Berman, MCC Cezaevi yönetimine gönderdiği yazılı emrinde, Çarşamba günü sabah 10.00’da (TSİ:17:00) karar duruşması yapılacak Hakan Atilla’ya, bir takım elbise, bir gömlek, bir kravat, bir çift çorap, bir çift ayakkabı ve deri bir kemer sağlanmasını istedi.