BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,77
ALTIN 2.442,08
HABER /  EKONOMİ

Asgari ücret 2016 Merkez Bankası flaş açıklama

Asgari ücret 2016 zammıyla ilgili Merkez Bankası'ndan açıklama geldi. Merkez Bankası asgari ücret zammının enflasyona etkisini açıkladı.

Abone ol

Asgari ücret ne zaman 1300 lira olacak sorusunun yanıtını çalışanlar  ararken, piyasa uzmanları ise asgari ücret 2016'nın piyasaya etkilerini merak ediyordu.

Asgari ücret 2016 zammıyla ilgili en son açıklama Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan geldi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2016 yılında para ve kur politikası" konulu basın toplantısında asgari ücret 2016 zammının etkilerine ilişkin konuştu. Başçı, asgari ücret zammının enflasyona etkisinin 1.5 puan düzeyinde olacağını söyledi. 

Başçı, toplantıda herhangi bir para politikası sinyali vermeyeceklerinin altını çizdi.

Başçı'nın açıklamalarının detayları şöyle:

Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarı olduğunu belirten Başçı, bu çerçevede 2016 ve 2017 için olduğu gibi 2018 enflasyon hedefinin de yüzde 5 olarak belirlendiğini söyledi.

Başçı, TCMB'nin hesap verme yükümlülüğünün unsuru olan belirsizlik aralığının her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunduğunu belirtti. 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçeşleşmesinin öngörüldüğünü belirten Başçı, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceğini vurguladı.

CARİ AÇIK ENGEL OLMAKTAN ÇIKTI

Enflasyonda yakın dönemde hedefin üzerinde kalmamızın nedeninin cari dengedeki yüksek açık olduğunu belirten Başçı, cari açık ile ilgili çok güzel iyileşmeler olduğunu, cari açığın enflasyon önündeki engel olmaktan çıktığını belirtti.

Başçı, resmi rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranının, bankaların yurtdışı şubelerine olan borçları hariç yüzde 100'ün üzerinde olduğunu bildirdi. Bankacılık sektörünün yurtdışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesinin uzadığını belirten Başçı, ortalama vadenin 2013 yılındaki 44 ayın üzerine çıkarak 50 ayın üzerine geldiğini, daha da uzama eğilimi olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan asgari ücret zammı açıklaması
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı

BOTAŞ'IN DÖVİZ TALEBİ

BOTAŞ'ın döviz talebinin yarı yarıya düştüğünü belirten Başçı, sakin günlerde talebi kamu bankaları tarafından karşıladıklarını; Mart ayından itibaren BOTAŞ'ın döviz talebinin daha da azalacağını söyledi. Başçı, 2016 ilk çeyrekten itibaren ılımlı bir döviz rezervi artışı görülebileceğine dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET

OVP'de 2016 yılı için enflasyon konusunda yüzde 5 tavsiye ederdik aslında ancak yüzde 6,5 konusunda ortak bir projeksiyon belirledik. Bu yüzde 1,5 puanlık artış asgari ücretteki artışın etkisi olarak özetlenebilir. Bu yönetilebilir bir etki olarak görülüyor.

RUSYA KRİZİ

Başçı, Rusya nedeniyle bu ayki enflasyonda sebze ve meyve fiyatları üzerinden düşürücü etki olacağının da altını çizdi. Enflasyon hedefinin hükümet ile beraber belirlenmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirten Başçı, AB müktesebatında bu hedefin Merkez Bankası tarafından belirlendiğine dikkat çekti. Bankacılık sektörüne de değinen Başçı, bankacılık sektöründe sermayenin getirisinin yüzde 10'un biraz üzerinde olduğunu ve bu seviyede stabilize olunduğunu söyledi. Kredilerin büyüme hızının ise kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 15'in altında yılı kapayacağını belirtti.

FED'İN FAİZ KARARI

Fed'in getirdiği belirsizliğin giderek azaldığını söyleyen Başçı, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek belirsizliklere karşı da önlemlerin hazır olduğunu söyledi.

AK PARTİ SEÇİM BİLDİRGESİ AÇIKLAMASI

Başçı, Seçim bildirgeleri ve hükümet programında teknik olarak herkesin anlayacağı dilden "araç bağımsızlığı"nın tarif edildiğini, kendi içinde tutarlı olduğunu belirterek, "Geçen sene ve önceki yıllardaki hükümet programlarında farklı dille yazılmıştı bu, onun daha açık bir dille yazılmış olması araç bağımsızlığını ifade eden bir cümledir, tamamen Merkez Bankası Kanunu'ndaki ifadelerdir. Dolayısıyla burada herhangi bir değişiklik yok diye düşünüyoruz biz. Onun dışındaki tartışmalar, sadece Türkiye'de değil, her yerde bu zaman zaman olur. Çünkü bu, teknik alan ve siyasi alan ayrımını iyi yapmak gerekir" dedi.