BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Apo eve çıkıyor Ankara ile PKK görüştü iddiası!

Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık, Türkiye ile PKK'nın görüştüğü, görüşmeler sonucunda PYD'nin Fırat'ın batısına geçmeyeceğini, Abdullah Öcalan'ın da ev hapsine çıkacağına dair haberleri bugünkü köşesine taşıdı.

Abone ol

"Apo eve çıkıyor!"

Bu iddia Melih Aşık'ın bugünkü köşesinden. İddianın kaynağı ise Kuzey Irak merkezli Basnews haber sitesi. Melih Aşık'ın aktardıklarına göre Kürt basınının iddiası başka kaynaklarca da doğrulanıyor. 

İddialara göre Türkiye ile PKK ABD'nin denetiminde 3 hafta önce görüştü. Taraflar PYD'nin Fırat Nehri batısına geçmemesi konusunda anlaşmaya vardı. PKK aynı zamanda Türkiye'deki şehir merkezlerinden teröristlerini çekecek. Bunlara karşılık da İmralı'daki Abdullah Öcalan tecrit koşullarından çıkarılacak.

Melih Aşık'ın köşesinden aktardığı bilgilere göre görüşmelerin detayları şöyle:

"...

Kuzey Irak merkezli Basnews haber sitesinin verdiği ilginç haber diğer bazı kaynaklarca da doğrulanıyor.

Haber özetle diyor ki:

'ABD’nin denetiminde yaklaşık 3 hafta önce Türk hükümeti ve PKK arasında yapılan görüşmelerde taraflar Fırat Nehri’nin batısı hakkında anlaştı. Buna göre Türkiye, SuriyeDemokratik Güçleri (SDG) bünyesindeki PYD/YPG’lilerin Fırat’ın batısını kontrol altına almalarına sessiz kalacak, PKK da Türkiye’de şehir merkezlerindeki teröristlerini çekecek. 

Anlaşmaya göre PYD/YPG, Fırat’ın batısında kontrolü ele geçirirken Türk sınırına 15 km den fazla yaklaşmayacak.  Anlaşmanın İmralı Adası’nda hükümlü Öcalan’ın tecridinin kaldırılmasını, daha sonra durumunun çözümüne hazırlık amacıyla zorunlu ikamete taşınmasını, PKK ve Ankara arasında görüşmelerde yeni bir sürecin başlamasını içerdiği de belirtiliyor. 

***

Sol haber Portalının Lübnan’daki Es Sefir gazetesi yazarı Muhammed Ballut’a dayandırdığı habere göre de, Menbic operasyonu öncesi, ABD’li, Türk ve SDG’li yetkililer İncirlik Üssü’nde bir araya geldi.
Bu kaynağa göre de ABD Türkiye’yi, Abdullah Öcalan’ı ev hapsine çıkartmaya, “Öcalan’ın Kürt şahsiyetleriyle görüşmesine ve Kürt sorununda müzakerelerin yeniden başlamasına” ikna etti.
Türkiye, bu kaynağa göre de, PKK’nın Türkiye içindeki çatışmayı durdurması karşılığında Menbic operasyonuna Kürtlerin katılmasına yeşil ışık yakmış..."