BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,25
HABER /  SAĞLIK

Anneliği Keşfin Başucu Kitabı: Doğal Doğum

Doğumla ilgili zihninizde yer etmiş sıkıntıları, korkuları, endişeleri bir kenara bırakın, mutluluğunuza engel olan kilitleri açın!

Abone ol

“Kendini rahat bırak, düşünme, doğum düşünme işi değil... Zihnini bir kenara bırak. Bu dünya güvenli, bırak çocuğun gelsin… Bırakmayı öğren. Mutluluğun anahtarı budur. Doğum bir bırakma eylemidir; içindekini bırak, serbest bırak, tutma!”

Dr. Gülnihal Bülbül, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak hayatını mesleğine adamış ve bu ‘kutsal’ mesleği ‘ibadet’ aşkıyla yapan bir hekim… Mesleğini icra ederken “Neden bu kadar çok sezaryen yapıyoruz?” sorusunun cevabını bilimsel yöntemlerle aramak için Halk Sağlığı Yüksek Lisansı yapmış. Farklı okumalarla ve doğal doğum workshop’larına katılarak başladığı yolculukta, dünyanın çeşitli doğum kliniklerini ziyaret edip doğum uygulamalarını yakından gözlemlemiş. Türkiye’nin çeşitli bölgelerini gezip doğum geleneklerini ve eski ebelerin tecrübelerini araştırmış, kendi tecrübelerini onlarla paylaşmış...  


Bülbül, katıldığı her doğumun kazandırdığı eşsiz tecrübeleri, doğum yapan kadınların hikâyeleriyle birlikte paylaşıyor bizlerle.


Bu kitap birçok anlamda alanında bir ilk olma özelliği taşıyor! Kadınlara anneliğin güzelliğini anlatırken, kadın olmanın ayrıcalığını yaşatıyor, içgüdüsel olarak doğurma arzusunu canlandırıyor. Doğumu doğal yoldan yapma cesaretini iade ediyor. Bu konuda çiftlerin özgüven kazanmalarına yardımcı oluyor. Babalara da doğumda nasıl davranmaları gerektiğini öğretiyor. Önceki doğumlarını sezaryen yapmış kadınları da doğal doğum konusunda cesaretlendiriyor!


Doğumla ilgili zihninizde yer etmiş sıkıntıları, korkuları, endişeleri bir kenara bırakın, mutluluğunuza engel olan kilitleri açın! Çünkü doğum, bir kutlama, mutluluk, coşku, sevinç, tazelenme, temizlik, eskiye set çekme, yeni gelenleri kucaklama, masumiyet ve gayret... Bilinmeyene açılan bir yürek, dolup taşan ve zaman geçtikçe kendi yazgısını yüreğe kazıyan bir deneyim… Bu deneyimi en doğal haliyle yaşamak tüm annelerin, babaların ve bebeklerinin hakkı! Bu kitap hepimizin hakkı!


Kitabın başında sunuşu yapan ABD’deki doğal doğum akımının öncüsü, dünyaca ünlü ebe, aktivist ve yazar Ina May Gaskin bu kitabın önemini çok güzel özetliyor:

“Gülnihal Bülbül bu kitabı yazmakla Türkiyeli kadınlar için çok değerli bir hizmet gerçekleştirmiştir​. Doğumların yarıdan çoğunun sezaryenle yapıldığı ülkelerde, kadınların doğal doğum yapma kapasitelerini unutmuş oldukları söylenebilir. Bir kadın doğum uzmanı olarak bu cerrahi operasyonu kolayca yapma​ ​becerisi​ olduğu halde, sezaryen ​ile​ doğum yaptırdığı her durumda vajinal doğumun biraz daha sabırla  mümkün ​olup ​ola​mayacağını tekrar tekrar düşünmüş ve bunu kitabına yansıtmış. Onun kendi deneyimi ile ilgili dürüstlüğü, açık sözlülüğü çok önemli; çünkü okuyucuları arasında olup da günün birinde doğum yapacak olanlar,  ​bu kitapla sezaryene başvurmamak mümkünken bu kararı veren doktorlar üzerinde var olan tıbbi ve bilimsel olmayan baskıları anlamış olacaklar. Bu kitap, bebeğinizi nerede ve nasıl doğurmak istiyorsanız,  ona göre sizi doğuma hazırlayacak güvenilir bilgileri ve seçenekleri sağlayacak bir kadın doğum​cu bulmanız konusunda sizi yüreklendirecek; size kılavuz olacak…”

Dr. Gülnihal Bülbül kimdir?


1961 yılında Kırıkhan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladı. 1985 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Konya Ereğli’de mecburi hizmetini tamamlayıp Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde 1 yıla yakın asistan hekim olarak çalıştı.

1988 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmak için Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde uzmanlık eğitimine başladı.

Bu eğitimini de tamamlayıp uzman olarak olarak tekrar gittiği mecburi hizmetten sonra devlet hastanesinden istifa edip çeşitli özel hastanelerde çalıştı.

2007-2010 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Halk Sağlığı alanında yüksek lisans yaptı. Tez konusunda “Neden bu kadar çok sezaryen yapıyoruz?” sorusuna cevap aradı. Dünyanın çeşitli yerlerinde doğum kliniklerini gezerek ve volanter olarak çalışarak, Anadolu’da eski ve yeni ebelerle görüşerek ‘doğal doğum’ konusunda araştırmalar yaptı.

Halen İstanbul’da kendi muayenehanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmaya devam etmektedir. Ayrıca gezilerine devam ederek, dünyanın farklı ülkelerindeki doğum kliniklerinde misafir doktor olarak çalışmakta ve ‘doğal doğum’ konusundaki araştırmalarını sürdürmektedir. Bir çocuk annesidir.


‘Doğal Doğum’

Yazar: Dr. Gülnihal Bülbül
Yayınevi: Hayykitap
Birinci baskı: Ocak 2016
Sayfa sayısı: 248
Fiyatı: 19 TL