BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  GÜNCEL

Rusya ve Türkiye anlaşamadı flaş açıklama

Rusya ve Türkiye, gözlem uçuşu üzerinde anlaşamadı. Rusya'nın 2-8 Şubat tarihleri arasında yapması planlanan gözlem uçuşu gerçekleştirilmeyecek.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye ve Rusya'nın taraf olduğu Açık Semalar Anlaşması (ASA) gereği bu hafta içinde Türkiye'de gerçekleştireceği duyurulan gözlem uçuşunun "rota üzerinde mutabakat sağlanamadığı" için gerçekleşmediğini söyledi.

Konuyla ilgili bir soruya yazılı olarak yanıt veren Bilgiç, "Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu'nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir" dedi.

Hafta başında Genelkurmay Başkanlığı uçuşun gerçekleşeceğini ve Türk yetkililerin de uçuş sırasında Rus heyetine refakat edeceğini duyurmuştu.

Bilgiç açıklamasında, "Esasen Rusya Federasyonu'nun kendi toprakları üzerindeki gözlem uçuşlarına çeşitli sınırlamalar getirdiği tüm ASA taraf devletlerince bilinen bir husustur. Öte yandan, Rusya Federasyonu, 2015 Aralık ayında ülkemizde yaptığı gözlem uçuşunu, ülkemizce önerilen rota değişikliğine uygun olarak gerçekleştirmiştir" dedi.