BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,69
HABER /  GÜNCEL

AMATEM'de yaşanan idrar skandalı!

Uyuşturucu bağımlılarının yatırıldığı AMATEM'den skandal görüntüler! Bağımlılar uyuşturucudan kurtulmak yerine bakın ne yöntemlerle içmeye devam ediyor!

Abone ol

Uyuşturucu bağımlılarının tedavisinin yapıldığı AMATEM'de temiz idrarlı dublör kullanılıyor. Bağımlı vücudundaki düzeneğe yerleştirdiği temiz idrarı denetimlerde kuruma veriyor. Düzenli aralıklarla idrar örneği vermesi gereken bağımlılara AMATEM'deki görevliler rüşvet karşılığı yardımcı oluyor. Böylece uyuşturucu kullanmaya devam eden bağımlının raporları temiz çıktığı için ceza da almıyor.

Sabah gazetesi, uyuşturucu bağımlılarının tedavisi için devletin milyonlarca lira bütçe ayırdığı AMATEM'de denetimde temiz idrar veren dublörlerin kullanıldığı, akıllara durgunluk veren sahtecilik çarkını ortaya çıkardı.

Dublörler, denetimli serbestlik kapsamında düzenli aralıklarla idrar veren uyuşturucu bağımlılarının yerine AMATEM'e idrar veriyor. Bağımlının tedavi sürecini karartan bu sahteciliğe kurumda çalışan görevliler de rüşvet karşılığı yardımcı oluyor.

TARİFEYE BAĞLANMIŞ

Her gün yüzlerce bağımlının geldiği AMATEM'in önünde bağımlılar açık açık uyuşturucu madde içiyor. Öyle ki, bağımlılar en son kontrol edilir düşüncesiyle burayı en güvenli yer olduğu düşüncesiyle kullanmaya başlamış.

Kurumda denetimli serbestlikten yararlanmak için temiz idrar vermek zorunda olan bağımlılar da çeşitli yöntemlerle sonuçları değiştiriyor. İdrar değişikliği tarifeye bağlanmış. Bazı görevliler de bağımlıların temiz idrar verme zorunluluğunu kullanarak haksız kazanç elde ediyor.

Ürkütücü sahtecilik sisteminin uygulanmasını sağlayan en önemli etken denetimli serbestlik sisteminden kaçınmak. Kolluk kuvvetleri tarafından esrar ve türevi olan uyuşturucu maddeleri kullanmaktan yakalanan şahıslar, mahkeme tarafından tedavi için AMATEM'e yönlendiriliyor. Denetimli serbestlik kapsamında uzman psikologlarla görüşen bağımlılar, çeşitli tarihlerde üç kez idrar vermek için merkeze çağırılıyor.

Üç ila 4 ay arayla çağırılan bağımlılardan alınan idrar sonuçları tekrar savcılığa gönderiliyor. Üst üste üç kez temiz idrar veremeyen bağımlıya 5 ila 10 bin TL arası para cezası kesiliyor. Bağımlı denetimli serbestlik kapsamındayken ikinci kez aynı suçtan yakalanırsa bu suç için ayrı bir dosya açılıyor ve her dosya için ayrıca temiz idrar vermesi isteniyor. Bu şekilde 10'a yakın dosyası olan bağımlı bile var. Savcılık tarafından denetimli serbestlik bürosuna yönlendirilen bağımlılarla ilk olarak psikolog görüşmesi yapılıyor.

cdcd.jpg

EN SAĞLAM YÖNTEM (!)

Bu görüşmelerde bağımlının ne kadar süredir madde kullandığı belirlenip, uygulanacak tedavi yöntemlerine karar veriliyor. Bu noktaya kadar süreç başarıyla işliyor. Ancak buradan sonra kurulan rant çarkı devreye giriyor. Tedavi süresince kişinin uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı yapılan idrar testleriyle kontrol altına alınıyor. Uyuşturucu madde kullanmaktan vazgeçmeyen bağımlılar burada çeşitli yöntemlerle idrar testi sonuçlarını değiştirip para cezasından kurtuluyor. Bu yöntemlerden ilki bağımlılar arasında "Balon" yöntemi olarak adlandırılıyor. Bağımlı kişi idrar vermeye, uyuşturucu madde kullanmayan bir dublörle birlikte geliyor. Burada daha önceden hazırlanmış olan idrar torbası, şırınga ya da küçük kolonya şişesi içine temiz olan idrar yapılıyor.

Litrenin onda biri kadar temiz idrar veren dublör karşılığında 100 TL alıyor. Hazırlanan düzeneği üzerine yerleştiren bağımlı, kapısında özel güvenlikçilerin ve idrar verilen alanda bu tip yöntemleri engellemek için görevlendirilen iki görevlinin bulunduğu AMATEM'in denetimli serbestlik bürosunda sırasını bekliyor. Sırası gelince iki görevlinin beklediği pisuara yaklaşıp kendisine verilen bardağa, üzerindeki serumvari şırıngalı düzenekte bulunan temiz idrarı boşaltıyor. Böylece test sonuçları temiz çıkan bağımlı, uyuşturucu madde kullanmasına rağmen, tespit edilemediği için ceza almadan kurtuluyor ve dosya kapanıyor. Ancak bu yöntem biraz riskli. Balon idrarla yakalanırsa bağımlı hakkında tutanak tutuluyor ve savcılık dosyasına gönderiliyor.

TEMİZ İDRAR 1000 TL

Uyuşturucu bağımlılarının idrarları temiz olmadıkları halde temiz rapor almaları için kurulan ikinci yöntem ise oldukça pahalı. Bu yöntemde tam 1000 TL karşılığında temiz idrar raporu alınıyor. Artan para cezaları üzerine bu yönteme zam yapıldığını belirten uyuşturucu bağımlısı S. E., sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı:

"İdrar vermek için bana verilen günden bir gün önce orada daha önce güvenlik olarak çalışan A.'yı arıyorum. Hastanenin bahçesinde buluşuyoruz. Parayı verip yanından ayrılıyorum. Denetimli Serbestlik Bürosu'na gidip idrar verecekmiş gibi sıraya giriyorum. Sıra bana gelince verilen barkodu alıp biraz oyalanıp dışarı çıkıyorum. Barkodu beni bahçede bekleyen A.'ya ya da onun gösterdiği personele verip gidiyorum. Öğleden sonra sonuçlar açıklanıyor. İdrar bile vermeden temiz raporu alıyorum. Beş tane dosyam var. Temiz rapor alamazsam cezam yaklaşık 50 Bin TL., Ben 15 bin TL'ye hallediyorum. Cezalar artınca, tarife de yükseldi. Eskiden hepsini 2 bin TL'ye hallederdim. Şimdi rapor başına bu paraları veriyorum. Hem içiyorum, hem de hiç ceza almadan dosyaları kapatmış oluyorum.''