BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Ahmet Türk PKK'nın çekilme şartını söyledi

Ahmet Türk PKK'nın çekilme sürecine girmesi için Başbakan'dan adım beklediğini söyledi.

Abone ol

Akşam'dan Ali Ekber Ertük'e konuşan Ahmet Türk 'eylemsizliğin' ne zaman 'silah bırakma'ya dönebileceğini anlattı: PKK hükümetten somut adım bekliyor

Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır Nevruzu'nda yaptığı "sınır dışına çekilme" çağrısının ardından tüm dikkatler buraya yoğunlaştı. Herkesin aklındaki soru; "sınır dışına çıkış ne zaman olacak?" ve "PKK ne zaman tamamen silah bırakacak." İmralı'ya giden ilk heyette yer alan ve çözüm sürecinin aktif isimleri arasında olan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, bu soruların yanıtını değerlendirdi.

PKK'NIN, kaçırdığı kamu görevlilerini serbest bırakması, Öcalan'ın mesajı ve ardından Karayılan'ın 'eylemsizlik' çağrısıyla somut adımlar attığını belirten Türk, "Kimse dereyi görmeden paçayı sıvamaz. Gözler şimdi Başbakan'da" dedi. Bağımsız vekil Türk'ün, sürece ilişkin açıklamalarının satır başları özetle şöyle:

SİLAHA GEREK KALMAZ

DEVAM eden bir süreç var. Birçok soru, normalleşme süreci pratiğe dökülerek yanıt bulacak. Kimse, dereyi görmeden paçayı sıvamak istemez. Herkes birbirinin pratiğini görmek isteyecektir. Kürtler, kendi pratiklerini gösterdiler. PKK da süreci görmeye çalışacak. Bu benim bireysel görüşüm. Ama elbette O da (PKK), önünü görecek, atılan adımları görecek. Herşey normalleşirse, o zaman silahlara zaten gerek kalmayacak.

SIRA BAŞBAKAN'DA

Süreçle kastettiğim, karşılıklı adımların atılmasıdır. Sayın Başbakan hep 'önce pratiği görelim'diyordu. Kürt tarafının attığı adımlar ortada. Askerlerin bırakılması, Öcalan'ın mesajı ve 'demokratik üniter yapıda buluşma' hedefi,

Karayılan'ın 'eylemsizlik' çağrısı pratiğe yansımış somut adımlardır. Kürtler pratiklerini samimi şekilde ortaya koydu. Şimdi sıra Başbakan'da. Bu süreci ciddi anlamda sürdürmek istiyorsa, O da kendi pratiklerini halka göstermelidir.