BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,63
HABER /  GÜNCEL

Ali İsmail davasında son dakika karar çıktı

Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi Parkı gösterileri sırasında dövülerek öldürülmesine ilişkin davada son dakika karar açıklandı.

Abone ol

Eskişehir’de, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz’ın Gezi Parkı gösterileri sırasında dövülerek öldürülmesine ilişkin davada son dakika karar açıklandı.

Ali İsmail Korkmaz davasının karar duruşmasında polis Mevlüt Saldoğan 10 yıl 10 ay, polis memuru Mevlüt Saldoğan 10 yıl 10 ay, polis memuru Yalçın Akbulut 10 yıl hapis cezası aldı.
Yargılanan 3 fırıncı için 6 yıl 8'er ay hapis cezası verildi.

Ali İsmail Korkmaz davasında zanlılara verilen cezalar salonda büyük tepkiye neden oldu. Mahkeme heyeti salonu yuhalamalar sebebiyle korumalar eşliğinde terketti.

OLAYLAR ÇIKTI GAZLI MÜDAHALE

Kararın ardından tepkiler sürünce polisten gazlı müdahale geldi. Salonda ise bir polis silahını çekti. İşte davadaki karar ve sonrasında yaşanan sıcak gelişmeler;


SON TEKMEYİ ATANA İYİ HAL İNDİRİMİ

Dördü polis olmak üzere sekiz kişinin yargılandığı davada, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların son savunmalarını aldıktan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, Ali İsmail Korkmaz'a son tekmeyi atan polis memuru Mevlut Saldoğan'a 'kastı aşan surette yaralama' suçundan önce 13 hapis cezası verdi. İyi hal indiri yapıp cezasını 10 yıl 10 aya düşürdü.

ALİ İSMAİL'İN ANNESİ:
LANET OLSUN BÖYLE ADALETE

Karardan sonra açıklama yapan Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz isyan etti. Şunları söyledi;

emel-korkmaz.jpg

-Lanet olsun bu adalete
! Lanet olsun böyle insanlığa...

-İnsan canı bu kadar ucuz olmamalıydı.

-Bütün dünya şahit oldu nasıl katledildiğine. Ben bakamadım. Bu kadar ucuz mu benim oğlumun canı?

Polis memuru Yalçın Akbulut'a nitelikli yaralama suçundan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme iyi hal indirimi yapıp cezayı 10 yıla düşürdü. Aksulut'un ayrıca tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme davada tutuklu yargılanan İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever hakkında yaralama suçundan 6'şar yıl 8'er ay hapis cezası verirken, Ebubekir Harlar'a ise 3 yıl dört ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Harlar'ın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurup tahliyesine karar verdi. Tutuksuz yargılanan iki polis ise beraat etti.

SALON KARIŞTI POLİS SİLAH ÇEKTİ

Kararın açıklanmasıyla birlikte salon karıştı. Avukat Ömer Kavili karar okunurken salondan çıktığını belirterek kayda geçirilmesini istedi. Ardından Korkmaz ailesinin heyete yönelik tepkileri oldu, salondakiler Ali İsmail Korkmaz sloganları attı.

Müdahil avukatlarının bulunduğu bölümde müdahil isimlerle polisler arasında tartışma yaşandı, bir polisin silahını çektiği görüldü.

MAHKEME HEYETİ ŞEMSİYELER ALTINDA SALONU TERKETTİ

Kararla birlikte korumalar şemsiyeler açarak heyetin salondan çıkarılmasına eşlik etti.

Salonda uzun süre alkış çalıp sloganlar atan izleyiciler adliye önünde gösteri yapan grubun yanına gitti.

DIŞARISI DA KARIŞTI GAZLI MÜDAHALE

ali-ismail-korkmaz-davasi-gaz.jpg
Karara tepki gösteren grupa polis adliye binası dışında da biber gazlı müdahgalede bulundu. Yoğun gazdan çevrede bulunan vatandaşlar ve basın mensupları da etkilendi.

ali-ismail-korkmaz-davasi-olay.jpg
Müdahaleden kaçanların etrafta bulunan binalara sığındığı görüldü.

SAVCI MÜEBBET İSTEMİŞTİ

Ali İsmail Korkmaz davasında savcı, sanık polis Mevlüt Saldoğan hakkında “kasten adam öldürmek” suçlamasıyla müebbet hapis cezası istemişti. Saldoğan ise, ''Bu ülkenin cumhurbaşkanı, başbakanı 'Gezi Parkı bir darbedir' diyor. Eğer bu darbeyse ben darbenin bastırılmasında görev aldım'' diye kendini savunmuştu. Saldoğan’ın avukatı da ''Eskişehir Emniyet Müdürü, Valisi, İçişleri Bakanı ve Başbakan da davaya dahil edilip, ifadeleri alınmalıdır'' demişti.

ali-ismail-korkmaz-davasi.jpg
DURUŞMADA NELER OLDU?

Mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra arkalarındaki büyük ekrana sanık Mevlüt Saldoğan Ankara Numune Hastanesi’nden görüntülü olarak katıldı. Mahkeme Başkanı savcıya mütalaasında bir değişiklik olup olmadığını sordu. Savcı mütalaasını tekrar etti, polis Yalçın Akbulut'un tutuklanması talep etti. Ardından sanıklara son sözleri soruldu.

SANIK POLİSE GEÇMİŞ OLSUN DEYİNCE!

Sanık İsmail Koyuncu suçsuz olduğunu öne sürüp beraatını ve tahliyesini talep etti. Sanık Ebubekir Harlar “Ben kimseyi dövmedim, polis yakala dediği için yakaladım, siz de cezaevinde yatmamı istiyorsanız savcı gibi yatarım. Benim için adaletli davranmanızı, beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum” dedi.

Ekrandan mahkeme salonuna bağlanan Mevlüt Saldoğan’a son sözü soruldu. Mahkeme Başkanı geçmiş olsun dedi, bu sözlere salondan tepki geldi.ali-ismail-korkmazin-annesi-emel-korkmaz.jpg

BENİM DÖVDÜĞÜM KİŞİNİN ALİ İSMAİL OLDUĞU İSPAT EDİLEMEDİ

Sanık Saldoğan aileye başsağlığı dileyerek başladığı son sözlerine şöyle devam etti:
Benim dövdüğüm kişinin Ali İsmail olduğu hala ispat edilememiştir. Sözde tanık Semih Berkay’ın ekşi sözlükte yaptığı teşkilatıma yaptığı kin ve nefret yorumuna dayanılarak dövdüğüm şahsın Ali İsmail olduğu algısı yaratılmıştır. Sanığın lehine ve aleyhine delilleri toplamadı savcı. Tanıklardan beni gördüğünü iddia edenlerin baktığı pencere bir kişinin kafasını sığacağı büyüklüktedir, önünde tente vardır. Ali İsmail’in ilk muayenesini yapan doktora ilaç aldığını söylememiştir. Benim bulunduğum görüntüde darp edilen Ali İsmail değil. Ali İsmail 18 saat sonra beyin kanaması geçirmiştir. Devletin güvenlik güçlerine saldırmak, halkın malına zarar vermek, gasp etmek hangi demokraside ve yasada vardır? Gösteri kanununda güneş doğduktan, batmadan bir saat önce sonlanması gerekir der. Olayımız gece yarısı meydana gelmiştir, bu demokratik bir hak kullanımı değildir. Gerçek fail aranıyorsa, Gürkan bey günah keçisi istemiyoruz demişti, katılıyorum, gerçek katil sanık sandalyesinde değil, o gençleri bu suçlara sürükleyenler arasında arayın. Katili benim teşkilatımda, sanık sandalyesinde değil, Gezi parkını organize edenler arasında arayın.”

BU SÖZLER SALONU KARIŞTIRDI :
ONUN KATİL OLDUĞUNU BİLİYORUZ

Saldoğan’ın bu sözleri salonda “siyasi konuşma yapıyor, avukat olmuş” sözleriyle büyük tepki çekti. Konuşması sıkça kesilen sanık Saldoğan’ın son sözünü kısa söylemesi istendi. Müdahil avukatlarından Ayhan Erdoğan, “Onun katil olduğunu biliyoruz” diyerek salonu yatıştırmaya çalıştı. Saldoğan bu kez, “Ben yıllarca namusumla, şerefimle bu ülkeye hizmet ettim, ben kimseyi yaralama, öldürme kastıyla hareket etmedim. Bir polis memuruna, mesleğe alınırken yaptırılan yeminine sadık kalarak amirlerimin verdiği emirleri bedenen kullandım. Cezaevinde sağlığımı kaybettim.” dedi.
ali-ismail-korkmaz-dayak.jpgAli İsmail Korkmaz sopalarla dövülerek öldürülmüştü kamera görüntüleri de olayı belgelemişti.

SUÇSUZUM BERAAT İSTİYORUM

Sanık Muhammet Vatansever, “Suçsuzum ve suçsuz yere ceza almamı isteyenler rahatlayacaksa bir şey diyemem, vicdanınıza sığınıyorum, tahliyemi ve beraatımı istiyorum” dedi. Ramazan Koyuncu, “Siz büyüklerimden beraatımı istiyorum. Suçsuz yere yatıyorum. Adaletinize sığınıyorum” derken, Yalçın Akbulut “Mütalaayı kesinlikle kabul etmiyorum, vurduğuma dair en ufak bir görüntü varsa kabul ediyorum, bana verilen talimat gereği şahsı oradan uzaklaştırmaktı, beraatımı talep ediyorum, adaletinize sığınıyorum” diye konuştu. Sanık Şaban Gökpunar ile Hüseyin Engin de beraatlarını istediler. Mahkeme Başkanı saat 11.00’e kadar ara verdiklerini belirterek, kararı açıklayacaklarını söyledi.

Mahkeme salonunda kararı duyduğu anda yıkılan anne Emel Korkmaz, bir süre yerinden kıpırdayamadı. İlk tepkisi ise 'Lanet olsun böyle adelete! Lanet olsun böyle insanlığa!' oldu.

AĞLAYARAK, BAĞIRARAK İSYAN ETTİ

Salondan çıktıktan sonra oğlunun fotoğrafına sarılarak açıklama yapan Emel Korkmaz sakinliğini koruyamadı. Önce ağladı ağzından bağırarak şu sözleri söyledi;

ali-ismail-korkmazin-annesi-emel.jpg
-Ali'nin canı bu kadar ucuz olmamalıydı. 19 yaşındaki çocuğu döve döve öldürüyorlar ve 10 yıl hapis cezası veriyorlar. Bu mu bu ülkenin adaleti. Bu ülkedeki adalet bu mu? Bütün dünya gördü Ali'nin nasıl katledildiğini! Bütün dünya şahit oldu ben bakamadım. Bu kadar ucuz olmamalıydı oğlumun canı.

İŞTE EMEL KORKMAZ'IN AÇIKLAMASI

DAVAYA İLGİ YOĞUNDU

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya HDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, HDP Milletvekili Erol Dora, ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Muharrem Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan babası Sami Elvan, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Mimarlar Odası'ndan Mücella Yapıcıda katıldı. Karar beklenen duruşmada tutuklu Polis Mevlüt Saldoğan son savunmasını telekonferans yöntemiyle verdi. Savcı, Yalçın Akbulut’un da tutuklanması yönündeki talebini yineledi.

ALİ İSMAİL'İ BÖYLE ÖLDÜRMÜŞLERDİ