BIST 8.785
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,42
HABER /  DÜNYA

AKPM'de İslamofobi raporu tartışıldı

Başkanlığını Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı AKPM'de İslamofobi raporu tartışıldı, sert mesajlar verildi.

Abone ol

Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığını yürüttüğü Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 2010 yılı yaz dönemi Genel Kurul çalışmalarında bugün, 'Avrupa'da İslam, İslamcılık ve İslamofobi' başlıklı rapor görüşüldü.

İslam karşıtı uygulamaların ve İslami simgelere yönelik yasaklamaların eleştirildiği raporda, İsviçre'den de minare yasağını kaldırması istendi.

Danimarka Sosyalist Grup üyelerinden Mogens Jensen tarafından hazırlanan ve Avrupa genelinde artan İslam karşıtlığına karşı sert eleştirilerin yer aldığı raporda, Fransa ve Belçika'nın tartıştığı burka yasağına ilişkin eleştirilere de yer veriliyor. Burka veya başörtüye ilişkin genel bir yasağın Müslüman kadınların dışlanmalarıyla sonuçlanabileceğine ilişkin uyarıların yer aldığı raporda, İsviçre'de referandum ile kabul edilen minare yasağı da sert bir biçimde eleştiriliyor.

Raporda Minarelerin İslam'ın mimari sembollerinden biri olduğu ifade edilirken, "Minarelerin yasaklanması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinin ihlali anlamına gelir. Bu sözleşmedeki temel özgürlükler ve insan hakları, popülist bir referandum onayına tabi olamaz." ifadesi kullanılıyor. Raporun öneriler kısmında ise Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne Avrupa'da İslam eğitimi için bütçeden pay ayrılması da tavsiye ediliyor.

Raporun Genel Kurul'da görüşülmesi sırasında Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Girişimi Başkanı Jorge Sampaio'da parlamenterlere hitap etti. Konuşmasında İslam karşıtlığı ile mücadele için başkanı olduğu BM Medeniyetler İttifakı Girişimi ile Avrupa Konseyi'nin daha yakın işbirliği içinde olmasını öneren Sampaio, kültürel farklılıklar üzerine sağlanacak eğitimlerin İslam karşıtlığı ile mücadelede sağlayacağı katkıya dikkat çekti.

Görüşmelerin ardından gerçekleştirilen oylamada, 'Avrupa'da İslam, İslamcılık ve İslamofobi' başlıklı rapor ve buna bağlı karar tasarısı AKPM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen kararda İsviçre'de kabul edilen minare yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesi ile ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddesini ihlal ettiği belirtildi.

Burkanın kamuya açık yerlerde yasaklanmasına ilişkin bazı ülkelerde getirilmek istenen yasağa da değinilen kararda, güvenlik açısından birtakım kısıtlamalar getirilse de yasağın genelleştirilmesine karşı çıkıldı.

İslam karşıtlığına kesinlikle tolerans gösterilmemesi gerektiğinin vurgulandığı kararda, Avrupa'da yaşayan Müslümanların sosyal ve kültürel olarak ayrımcılığa hedef olmasına karşı çıkıldığının altı çizildi. AKPM Genel Kurulu tarafından kabul edilen kararda ayrıca, okullarda İslam'ın daha iyi anlatılmasının ve Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerde dinler arası eğitimin güçlendirilmesinin önemine değinildi.

AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yönettiği Genel Kurul çalışmalarında yarın, Gazze'ye İnsanı yardım götüren gemilere yapılan saldırıların görüşülmesi bekleniyor.